Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-034 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Can Torras (Sant Fost) - Can Rovira - Pou de Glaç de Can Donadéu – Pedrera de Can Donadéu - Turó de Can Donadéu - Poblat ibèric de les Maleses - Font dels Avellaners - Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes - Can Torras.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,3 Km 2h 20' 57 m 460 m 515 m 515 m Mitjana No Si 6-05-12

Descripció:

Avui pujarem al poblat ibèric de les Maleses, però no per cap de les rutes habituals, ho farem des del Pou de Glaç de Can Donadéu. Intentarem obviar tot el posible les pistes grans i d’aquesta manera poder conèixer i referenciar més camins i corriols.

Començarem l’excursió a l’era de Can Torras, vorejarem el torrent de Can Torrens, passarem per Can Rovira, pujarem al Pou del Glaç de Can Donadéu, recularem i creuarem pel mig de les dues pedreres fins el turó de Can Donadéu i d’aquí al poblat ibèric de les Maleses. De tornada visitarem la font dels Avellaners i l’ermita de Cabanyes.

Aquest és un itinerari fàcil. Malgrat tot l’he qualificat de dificultat mitjana degut a l’últim tram que hi ha abans d’arribar al poblat ibèric; fa força pendent i rellisca, sobretot a la tornada que serà de baixada.

L’únic punt d’aigua que trobarem avui és el de la font dels Avellaners que brolla de sota terra.


Aproximació:

Per arribar a Can Torras ens desviem de la carretera BV-5001 aproximadament en el quilòmetre 11,5 i entrem al camí de l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, deixem la sot-estació elèctrica a l’esquerra, trobem una bifurcació que fem a la dreta i ja només ens queda seguir la pista fins arribar a la masia.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.





Itinerari:

0 0h
0 Km
116 m 41.5068,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Can Torras (Sant Fost de Campsentelles)
    Es troba a uns 450 metres de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes i a uns 1,5 Km de la carretera BV-5001 de Santa Coloma de Gramenet a La Roca del vallès. Les primeres notícies que es tenen d'aquesta antiga masia són del segle XV quan la casa era coneguda com a Can Torra. Va ser bastida per etapes i manté l'aspecte general de les masies tradicionals catalanes.Actualment estan acondicionant-la com a casa de colònies i hípica.









Comencem per la pista en direcció oest, a la dreta tenim vinyes. A uns 250 metres la primera vinya s’acaba i comença la segona, entremig hi ha un marge. Baixem a la segona vinya i resseguim el marge que ens queda a la dreta. Al final de la vinya, uns 10 metres a l’esquerra, agafem un corriol que ressegueix el torrent de Can Torrens. Anem a parar a una pista gran (és la mateixa del començament) que fem a la dreta uns 30 metres. Agafem un caminet que surt a l’esquerra, creuem el torrent i uns 350 metres més endavant girem a l’esquerra per un camí que ens porta a Can Rovira.

1 20'
1,4 Km
78 m 41.5102,2.2141Clica per veure'n la ubicació. Can Rovira
    Es té constància d'aquesta antiga masia d'abans del segle XV. No té el caràcter tradicional de la masia catalana, més aviat té un aspecte senyorial per les obres que s'hi han dut a terme al llarg de la seva existència. Recentment ha estat rehabilitada com a restaurant i hípica.














Passem per l’aparcament deixant la masia a la dreta i continuem per la pista gran. A uns 70 metres de deixar l’aparcament abandonem la pista i girem a l’esquerra, passem sota uns pins, després una petita explanada on trobem un caminet que fem a l’esquerra. Ja no deixem aquest camí, ens endinsem en un bosc esclarissat. Cal anar en compte de no perdre el traçat del camí, aquest es dispersa molt. Passem per una antiga cisterna de reg sota una gran alzina. Seguim pujant fins que finalment arribem a una pista gran, davant nostre hi ha una torre elèctrica; nosaltres fem a la dreta per anar al Pou del Glaç (després tornarem a passar per aquí). Continuem pista avall, creuem el torrent i a uns 200 metres trobem a peu de camí, a l’esquerra, el Pou del Glaç.

2 35'
2,6 Km
77 m 41.5061,2.2110Clica per veure'n la ubicació. Pou de Glaç de Can Donadéu
    És un del pous de glaç més grans de tot el Vallès. Les seves dimensions són d’uns 14 metres de diàmetre per 17 d'alçada i semble que va ser bastit cap el segle XVI per ordre del prior de la Cartoixa de Montalegre. Per sobre del pou es troben tres basses a diferent nivell, la més alta és la més gran i tenia la funció de recollir l'aigua de pluja i la d’una mina propera, d'aquesta, per decantació, anava passat a les altres dues; l'última i més petita era on es fabricava el gel a base de deixar que s'omplís un pam i deixar que es glacés durant la nit; al matí es tallava el gel i es ficava al pou. Si ens enfilem pel talús que queda a ma dreta podrem veure la cúpula i uns metres més amunt les basses. Actualment està descuidat i gairebé tapat per la vegetació.




















Un cop vist el Pou del Glaç, que sempre val la pena visitar-lo, desfem l’ultim tram de camí, continuem amunt, deixem un camí a l’esquerra, arribem a una vinya, sota la vinya a l’esquerra ens queda la pedrera de Can Rovira. Agafem el camí que surt de la dreta de la vinya fins arribar a un talús de terra, que pujem com podem. Quan sóm dalt veiem les dues pedreres, darrera la de Can Rovira, davant la de Can Donadéu. Saltem del talús i sóm en una pista que ja és part de la pedrera de Can Donadéu.

3 50'
3,6 Km
190 m 41.5039,2.2172Clica per veure'n la ubicació. Pedrera de Can Donadéu
    Normalment procuro evitar les pedreres però aquesta té una singularitat, al fons hi ha un estany. No tinc coneixença de la seva formació ni si és d’origen natural o no, però l’aigua és neta.














Continuem per la pista vorejant la pedrera (aquesta ens queda a la dreta), girem a l’esquerra per la primera pista que trobem, deixem una pista descendent a la dreta i anem a parar a una petita explanada. Agafem el camí de més a la dreta, el primer tram puja força, després planeja fent ziga-zagues. Anem obviant tots el corriols que trobem fins arribar a una pista ample que fem a la dreta, als pocs metres tornem a girar per una pista a la dreta i al final de la pista ja veurem una torre elèctrica, és el turó de Can Donadéu.

4 1h 15'
5,3 Km
402 m 41.4976,2.2205Clica per veure'n la ubicació. Turó de Can Donadéu
     És una muntanya de 402 metres que es troba a ponent del municipi de Sant Fost de Campsentelles.Hi ha una torre d’alta tensió.


Desfem el tram de pista, girem a l’esquerra i, inmediatament agafem un caminet a la dreta. Al pocs metres creuem un corriol, més endavant deixem un caminet a la dreta (aquest camí baixa a Montcada i enllaça amb el camí de Can Vilatort). Uns 250 metres deixem un corriol a l’esquerra (després tornarem per aquest corriol), i uns metres després fem l’ultim tram amb compte que fa molta pendent i rellisca. Ja sóm al poblat ibèric de les Maleses.

5 1h 25'
5,9 Km
464 m 41.4937,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de les Maleses
    El poblat ibèric de Les Maleses, ubicat a l'antiga Laietania, es troba al cim del Pi Candeler, dalt de la Serralada de Marina. Aquest cim, a la vegada, serveix de límit municipal entre els termes de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles. Des del poblat s'observa una immensa panoràmica, des de la qual es pot dominar visualment tot el Vallès, part del Barcelonès i part del Maresme. Així mateix té bona visibilitat sobre els massissos del Montseny, Montserrat i Prepirineu. Aquesta ubicació proporcionava als habitants del poblat iber, un gran control sobre el territori. Es pot situar el poblat entre els segles III i II aC. S'han efectuat diverses intervencions arqueològiques des de l'any 1928, però és des de l'any 2000, que el poblat està essent estudiat dins del projecte d'investigació arqueològica.


Desfem el tram de forta pendent i als pocs metres girem a la dreta pel corriol que hem anunciat abans. Anem baixant entre el bosc, camp a través; el traçat del camí està perdut, però com que el bosc és prou esclarissat i no parem de baixar en pocs minuts enllacem amb la pista principal que fem a l’esquerra. Continuem avall per la pista, deixem una pista a l’esquerra (aquesta ens conduiria de nou al turó de Can Donadéu). Uns 100 metres més avall abandonem la pista i agafem un camí a la dreta que no deixarem. Anem a parar a un camí que fem a l’esquerra (a la dreta aniriem a la font de la Guineu), als pocs metres deixem un camí descendent a la dreta (ens portaria a Can Torrens Vell), continuem i tornem a anar a petar a la pista principal. Creuem la pista i de davant nostre, una mica a l’esquerra, surt un camí que agafem. Al cap d’uns 250 metres arribem a una petita clariana (l’objectiu inicial era agafar el corriol que surt de la dreta i ens portaria a la part de dalt de la font dels Avellaners, però està molt embardissat, impracticable), continuem uns 300 metres sense deixar el camí fins anar a parar a un de més gran i perpendicular al nostre, girem a la dreta i als 30 metres tornem a girar a la dreta (a l’esquerra aniriem a la pista de Cabanyes), uns 100 metres més serem a la font dels Avellaners.

6 2h
8 Km
179 m 41.5020,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Font dels Avellaners
    La font es troba totalment descuidada, amb tal quantitat de fang que arriba a tapar el broc. L’entorn està molt embardissat. Malgrat tot, l’accés és prou bo i raja una mica d’aigua.














Retrocedim l’últim tram fins arribar al camí, girem a l’esquerra, deixem a l’esquerra el camí per on hem vingut fa una estona i seguim pujant. Uns 120 metres més amunt hi ha una curva tancada a l’esquerra, la passem i a uns 10 metres a la dreta, una mica enlairat damunt del marge, surt un camí que agafem; sense deixar-lo, ens portarà davant mateix de l’ermita de Cabanyes.

7 2h 10'
8,6 Km
151 m 41.5051,2.2250Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes
    Ermita romànica del segle XII, consagrada el 1192. A finals del segle passat va estar parcialment restaurada.


















Sortint de l’ermita agafem la pista a la dreta, en direcció Can Torrras. Al cap d’uns 100 metres deixem la pista i girem a l’esquerra per una pista també gran. En el moment que la pista que portem fa un gir a l’esquerra, nosaltres continuem recte per un caminet, en un primer moment molt poc fresat, després ja es nota més el seu traçat. Quan trobem un caminet a la dreta l’agafem i ens durà un altre cop a la pista principal, davant de Can Torras.

F 2h 20'
9,3 Km
116 m 41.5068,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Can Torras

Inici i final de l’excursió d’avui.