Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-048 (Vallès Occidental i Oriental)

Punts de referència:


Plaça de Santa Mª (Palau-Solità i Plegamans) - Església de Santa Mª – Font del Rector - Cementiri de Palau-Solità - Menhir de Can Tarragona - Torre Marimon - Font de Can Pujol - Font de Sant Roc - Plaça de Santa Mª.

[Capella de Santa Magdalena - Menhir de la Pedra Llarga - Castell de Plegamans - Capella de Sant Genís de Plegamans - Font de Can Cerdà - Parc de l'Hotel del Fum].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
11,7 Km 3h 124 m 208 m 133 m 133 m Fàcil A trams Si 7-10-12

Descripció:

La passejada d’avui ens farà gaudir d’un paisatge típicament vallesà, a l’entorn natural i agrícola de Palau-Solità i Plegamans. Sortirem des de l’església de Santa Mª de Palau-Solità, passarem pel cementiri, visitarem el menhir de Can Tarragona i donarem la volta a la Torre Marimon. En el decurs de l’excursió coneixerem tres fonts; la primera i l’última pertanyen a Palau-Solità i Plegamans, la segona a Caldes de Montbui.

Un cop finalitzada l’excursió agafarem el cotxe i visitarem altres indrets d’interès del poble.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de Santa Mª de Palau-Solità i Plegamans. El cotxe el podem deixar a l’aparcament que hi ha al carrer de la Sagrera, a tocar de la plaça de Santa Mª.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
128 m 41.5839,2.1692Clica per veure'n la ubicació. Plaça de Santa Maria (Palau-Solità i Plegamans)

Estem situats a la plaça de Santa Mª de Palau-Solità. Davant nostre tenim l’església romànica, darrera la rectoria i per unes escales que trobem a mà dreta podem baixar a la font del Rector.


1

128 m 41.5840,2.1692Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria de Palau-Solità
    Tot i el seu origen romànic, l'església de Santa Mª va ser refeta inicis del segle XIV i de nou al segle XVI.Té la planta en forma de creu. La consagració del temple de Santa Mª de Palau-Solità va ser el 14 de novembre de 1122. El 1506 un incendi va cremar gran part del temple, afectant el campanar i la volta de la nau, que es van haver de construir nous. És important el retaule de l'altar del Roser. A la façana principal hi ha una porta d'arc rodó de mig punt adovellat, una rosassa amb reixa senzilla per la part exterior. La teulada és a dues vessants de teules àrabs. Hi ha un campanar de planta quadrada, amb quatre campanes, disposades asimètricament. A més de la funció religiosa, des dels anys setanta el Patronat de les Nits Musicals de Palau-Solità i actualment l'associació d'Amics de la Música Clàssica hi organitza concerts.

 











2

124 m 41.5842,2.1695Clica per veure'n la ubicació. Font del Rector
    La trobem al costat del mur que sostè la plaça de l’església de Santa Mª de Palau-Solità. Per accedir-hi cal baixar per unes escales de pedra situades a la cara est de la plaça. L’aigua raja directament del mur de pedra per un tub metàl.lic i cau en una pica quadrada d’obra rematada amb ciment que descansa directament a terra. Al costat hi ha una gran bassa que s’alimenta de l’aigua sobrera de la font. El mur és ple de rajoles decoratives.







Comencem la caminada als peus de l’església de Santa Mª. Sortim al carrer de la Sagrera, girem a la dreta i a l’arribar al carrer de Sant Oleguer ho fem a l’esquerra, 80 metres després girem a la dreta per la carretera de Sentmenat. No deixem la carretera, obviant qualsevol camí, i després d’uns 800 metres som al cementiri de Palau-Solità.

3 15'
1 Km
152 m 41.5876,2.1598Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Palau-Solità
    Està situat als afores del poble, a la carretera de Sentmenat, 75. Projectat per Antoni Falguera, va ser inaugurat l'any 1904. Té dos elements especialment destacats: la tanca amb la porta d'entrada i el panteó de la família Duran. La porta presenta una gran obertura de mig punt emmarcada amb maó vist, amb dos columnes als flancs amb capitell corinti. El mur on està situada està ornamentat amb pilastres i arcuacions cegues també de maó vist que li atorguen un aire neoromànic. Tota la tanca està coronada amb ceràmica vidriada en trencadís.




Retornem a la carretera de Sentmenat en el mateix sentit que duiem. Als pocs metres s’acaba l’asfalt i esdevé una pista de terra que seguim durant uns 1,5 quilòmetres. Trobem un pal indicador, nosaltres cap a la dreta. Als 800 metres enllacem amb una pista que agafem a la dreta. L’entorn és plenament rural, amb camps ben conreats. A uns 300 metres trobem una bifurcació que fem a la dreta i uns 350 metres després som a les portes de Can Tarragona on a l’inici del camí d’entrada a la casa es troba el menhir.

4 1h
3,9 Km
172 m 41.5975,2.1625Clica per veure'n la ubicació. Menhir de Can Tarragona
    Es troba localitzat davant la masia de Can Gibert, també anomenada Can Tarragona, que pertany a Sentmenat. El menhir té uns dos metres d'alçada.















Continuem 100 metres i trobem un camí a l’esquerra (Si seguisim recte, en 1 Km seriem al pont de Sant Roc que creua la riera de Caldes), nosaltres el prenem en direcció a la Torre Marimon que queda a uns 2,5 Km creuant un seguit de camps.

5 1h 45'
6,7 Km
175 m 41.6124,2.1698Clica per veure'n la ubicació. Torre Marimon
    Les primeres referències d’aquesta finca les trobem al segle XVI. La singular torre que dona nom a la propietat és una reconstrucció de la primitiva que hom pensa exercia funcions de guaita. La finca és propietat de la Diputació de Barcelona. Fou adquirida l'any 1923 per la Mancomunitat de Catalunya, sota la presidència de Puig i Cadafalch, amb la finalitat d'ubicar-hi l'Escola d'Agricultura de Barcelona. Avui dia dóna aixopluc al IRTA, un institut de recerca de la Generalitat de Catalunya.




Sortim de la Torre Marimon en sentit est per dins del bosc resseguint la riera de Caldes. El camí i la riera prenen direcció sud, tenim sempre la riera l’esquerra. Deixem la depuradora a la dreta i continuem un quilòmetre més, moment en que trobem un camí que puja a la dreta.

En aquest punt hem cercat la Font de la Riera de Can Pujol, peró sense trobar-la. Segons tinc entès es troba situada per sota de la font de Can Pujol, a uns 5 minuts d’aquesta i a peu de la Riera de Caldes, a la seva banda dreta. La riera estaba amb molta vegetació, dificultant-nos l’accés. Ho intentarem en una altre oportunitat.

Retornem a l’encreuament, agafem el camí que puja per dins el bosc i al cap de 100 metres girem a l’esquerra, creuem una clariana i tornem a entrar al bosc. Uns 130 metres després ja veiem la bassa a la dreta i al damunt la font de Can Pujol.

6 2h 20'
9,2 Km
147 m 41.6004,2.1713Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Pujol
    Està albell mig d’un bosc de pins i alzines molt antics i de gran bellesa. Aigua fresca i abundant. Té a les seves rodalies moltes explanades per gaudir de la natura que ens rodeja. L’aigua brolla de les roques i queda recollida en una petita pica de pedra que la deixa caure, des d’un metre d’alçada, a una gran bassa.











De l’esquerra de la font prenem un corriol en baixada i direcció sud, no confondre amb un altre corriol que s’enfila. El corriol passa per dins del bosc; qualsevol caminet que trobem a la dreta l’obviem, nosaltres sempre agafem els de l’esquerra. Al cap d’uns 350 metres des de la font tornem a enllaçar amp la pista que ressegueix la riera de Caldes. A la dreta deixem unes cases i 150 metres després arribem al pont de Sant Roc. Aquí ens desviem a la dreta (aquest camí ens duria de nou al menhir de Can tarragona) uns 100 metres i després cal saltar per una tanca caiguda i endinssar-nos 70 metres per un camí ple de bardisses fins trobar la font de Sant Roc.

7 2h 35'
10,1 Km
139 m 41.5949,2.1712Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Roc
    Es localitza a uns 150 metres a ponent del pont de Sant Roc que creua la riera de Caldes, entre el camí de Can Tarragona i un gran camp de conreu, sota uns grans arbres. Actualment es troba en molt mal esta de conservació, el camí d’accés està barrat per una tanca i ple de bardisses. Anys enrere havia estat un gran lloc de reunió els dies festius. La font és eixuta degut a que l’aigua està canalitzada fins uns 15 metres més al nord, on la seva abundant aigua va a parar a una bassa doble.






Retrocedim fins el pont de Sant Roc, abans de creuar-lo girem a la dreta i seguim la riera de Caldes que ens queda a mà esquerra. Al cap d’1 quilòmetre anem a petar a la carretera de Palau de Plegamans que fem a la dreta. Uns 350 metres després girem a l’esquerra pel passeig de la Sagrera que ens porta directament a la plaça de Santa Mª.

F 3h
11,7 Km
128 m 41.5839,2.1692Clica per veure'n la ubicació. Plaça de Santa Maria

Inici i final d’aquesta passejada.





Finalitzada l’excursió podem agafar el cotxe i dirigir-nos en sentit sud pel camí de Santa Magdalena on trobarem la capella homònima.

8

120 m 41.5757,2.1729Clica per veure'n la ubicació. Capella de Santa Magdalena
    Situada al camí de Santa Magdalena, al final del carrer dels Pescadors. Es troba en un estat gairebé ruïnós; conserva, malgrat tot, bona part de la seva estructura. Té planta rectangular amb absis (totalment en runes). La façana principal està feta amb pedres poc escairades, amb un portal d'entrada d'arc rodó i de pedres més o menys escairades que formen el dovellat. La teulada és a dues vessants, amb carener perpendicular a la façana i està feta amb teules àrabs. Sobresurt el campanar amb lloc per a una sola campana (que ja no hi és). Només es conserva una part de la nau. La porta actual, d'estil romànic, sembla feta posteriorment. L'ermita forma part de les primeres comandes del Temple a Catalunya, la de Palau del Vallès. L'any 1171 era considerada com a una de les comandes més poderoses. Més tard va ser comprada per un particular. Actualment forma par de les dependències privades d'una casa de pagès.










Ara ens cal retrocedir en sentit nord, creuar la riera pel pont del carrer de la indústria i anar a cercar el carrer Pedra Llarga cantonada amb el carrer del Monòlit on trobem el Menhir de la Pedra Llarga.

9

126 m 41.5806,2.1800Clica per veure'n la ubicació. Menhir de la Pedra Llarga
    Es troba en mig d'una petita placeta triangular al nucli urbà de Palau, al carrer Pedra Llarga cantonada carrer del Monòlit. S'especula que el menhir és, o bé un monument megalític amb funció religiosa, o bé una fita. Té uns dos metres d'alçada, aixecat verticalment. No sembla local, sinó més aviat roca de Montserrat.











Creuem l’avinguda Catalunya, i anem pujant fins trobar el Castell.

10

168 m 41.5835,2.1825Clica per veure'n la ubicació. Castell de Plegamans
    Es troba al camí de la Serra cantonada carrer del Castell. El Castell o casa forta de Plegamans és un gran casal gòtic, construït entre els segles XIV i XV. Té una torre a la cantonada nord-oest que es considera la part més antiga del castell (segle XI), feta amb còdols de riera units amb calç. La seva estructuració, per cossos juxtaposats, fa pensar més en un casal fortificat que no pas en un element de defensa. Apareix documentat l'any 962, per mitjà d'una acta de compra-venda. No obstant això, el llinatge Plegamans no apareix fins al segle XII. A la planta noble del castell s'hi troba ara l'Arxiu-Museu de la Fundació Folch i Torres.


Des del castell agafem el camí de la Serra en direcció nord, al cap d’uns 225 metres a mà dreta queda l’entrada de Can gordi. Cal entrar a la propietat i girar a l’esquerra, al final es troba la Capella de Sant Genís de Plegamans.

11

165 m 41.5855,2.1840Clica per veure'n la ubicació. Capella de Sant Genís de Plegamans
    Situada al camí de la Serra, al costat de Can Gordi, no gaire lluny del castell de Plegamans. Documentada des de l'any 1013, l'antiga església romànica de Sant Genís va resultar destruïda l'any 1936 i només en van restar alguns vestigis, aprofitats en la reconstrucció de la capella. Consta d'una nau única amb portal de punt rodó i campanar d'espadanya. A la façana adjacent hi ha una altra porta d'arc rodó.











Ara intentarem trobar la font de Can Cerdà. Cercarem el camí de la Serra fins a una cruïlla on girarem a l’esquerra pel carrer de la Muntanya, creuarem la carretera C-59 per un pont que passa pel damunt i a escasos 200 metres a l’esquerra hi ha la font.

12

117 m 41.5774,2.1894Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Cerdà
    Es localitza a uns 200 metres a l’est del pont que creua la carretera C-59. Per accedir-hi des del pont seguim el camí en direcció est, deixem una bòbila a la dreta i uns 15 metres més avall a l’esquerra, a pocs metres del camí hi ha la font. La font no es veu, està canalitzada; el que sí podem veure és la canalització d’obra oberta per on circula l’aigua provinent de la font i que va a parar a una bassa uns 30 metres més avall.







Finalment visitarem el Parc de l’Hostal del Fum, situat entre el polígon industrial de la Riera de Caldes i la mateixa riera.

13

99 m 41.5630,2.1745Clica per veure'n la ubicació. Parc de l'Hostal del Fum
    El trobem entre el polígon industrial de la Riera de Caldes i la mateixa riera. És un recinte tancat de 35.000 metres quadrats amb vegetació autòctona: pins, alzines, pollancres i arbres de ribera, entre els que hi creix una gran varietat de plantes com la farigola, l'alfàbrega, el romaní i altres espècies aromàtiques pròpies de la vegetació mediterrània. Les zones arbrades s'alternen amb prats d'herba travessats per camins i un rierol que enllaça diversos estanys d'aigua. Al Parc hi ha vàries escultures i un circuit complet de ferrocarril en miniatura, amb una completa estació. També s'hi troba la masia de l'Hostal del Fum, de planta rectangular, de planta baixa i pis, amb pati intern. Aquesta masia era un antic hostal per allotjar els traginers i viatgers que anaven cap a Barcelona.