Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-056 (Cerdanya)

Punts de referència:


Plaça Major de Dorres – Font de la Plaça de Dorres – Safareig de Dorres – Font de Dalt de Dorres - Capella de la Mageta – Coll de Juell - Font de Sant Pelegrí – Ermita de Santa Maria de Bell-Lloc – Església de Sant Joan de Dorres – Plaça Major de Dorres.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5 Km 1h 25' 1.449 m 1.682 m 275 m 275 m Fàcil Si Si 2-08-12

Descripció:

L’excursió d’avui girarà al voltant del poble de Dorres, a pocs quilòmetres de Llívia, dins la part francesa. Farem una curta ascensió a un magnífic mirador de la plana Cerdana, on trobarem l'església de Santa Maria de Bell-Lloc i la font de Sant Pelegrí. La pujada la farem pel coll de Juell i la tornada pel “sender directe”.

També coneixerem una mica la població; visitarem algunes fonts, l'església de Sant Joan i, si hi ha temps i ganes, ens banyarem als seus banys romans.

Trobarem aigua a les fonts del poble. La de Sant Pelegrí només té aigua a la cisterna, no és recomanable de veure'n.


Aproximació:

Venint de Puigcerda agafem la carretera N-20 en direcció a Ur on ens desviem per la D618 cap a Villeneuve d’Escaldes. Un cop siguem dins la població agafem una carretera que surt de la nostra esquerra i continuem fins a la plaça Major de Dorres on deixem el cotxe (a pocs metres de la plaça hi ha un aparcament on podem deixar el cotxe si la plaça és plena)


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.448 m 42.4848,1.9407Clica per veure'n la ubicació. Plaça Major de Dorres 

Estem situats a la plaça Major del poble, davant tenim la font de la Plaça i a la dreta el safareig.

1

1.453 m 42.4849,1.9406Clica per veure'n la ubicació. Font de la Plaça de Dorres
És una font coberta, construïda tota ella amb pedra. L'aigua brolla per un tub metàl.lic i cau en una pica de pedra, després passa a 3 piques, situades a peu de plaça, que serveixen d'abeuradors (aquestes porten gravades els anys, suposadament, de construcció).





























2

1.449 m 42.4849,1.9407Clica per veure'n la ubicació. Safareig de la Plaça de Dorres
Avui en dia encara és utilitzat per algunes dones del poble per fer-hi la bugada. Està cobert; té dos safareigs, un per rentar i l'altre per esbandir. S'alimenta amb l'aigua sobrera de la font de la Plaça, situada uns metres més amunt.


Comencem a caminar pel carrer que surt de l’esquerra de la font i anem pujant fins arribar al capdamunt del carrer dels Picapedrers, en una cantonada trobem la Font de Dalt.

3

1.465 m 42.4854,1.9397Clica per veure'n la ubicació. Font de Dalt de Dorres
La mina està en una paret de pedra. L'aigua surt per una aixeta de llautó i cau en una petita pica de pedra amb un forat al mig. L'aigua sobrera de la mina desaigua per un tub metàl.lic situat a la dreta de la font i cau en una pica de pedra rectangular que fa d'abeurador.












Retrocedim uns metres fins enllaçar amb el carrer Sant Marc on iniciem la caminada d’avui. Ens dirigim en direcció al coll de Juell (ja comencem a veure indicadors cap a Bell-lloc). A la dreta deixem una capelleta dedicada a Sant Marc. De seguida arribem a una bifurcació; continuem pel camí de més a la dreta, guanyant altitud. Uns 150 metres més endavant defugim un carrer que ens ve per la dreta i uns 175 metres després som en una cruïlla de camins; de tots ells prenem el que surt d’enfront. Ens allunyem del poble en direcció sud-oest. Una mica més de 150 metres més tard trobem, enlairada a mà dreta, la petita capella de la Mageta.

4 15'
0,8 Km
1.470 m 42.4844,1.9327Clica per veure'n la ubicació. Capella de la Mageta
La capella està en fase de restauració en aquests moments.
Es troba a l'extrem oest del poble de Dorres, en el camí que condueix al santuari de Bell-lloc. La llegenda diu que la seva ubicació era una gran roca sobre la qual es fixa una creu de ferro o potser una estàtua dedicada a la intempèrie de protecció de Sant Marc i dels llampecs. La roca és de bona mida i bona qualitat. Un paleta de la localitat, ateu probablement, el trontollar. En els dies posteriors a aquest sacrilegi, una gran tempesta de calamarsa va caure sobre el poble i els camps, destruint cultius i fent mal a moltes cases. Després d'aquest desastre, el veïns del poble de Dorres, van fer un vot per construir una capella dedicada al Sant. Cada any per Sant Marc, el 25 d'abril, els habitants del poble fan el pelegrinatge a la capella de la Mageta.

A partir d'aquí anem seguint les marques grogues i vermelles. Una mica més endavant el camí passa entre parets de pedra seca i ombrejat per avellaners. És un camí empedrat i molt bonic que circula per dins el bosc en lleugera pujada i direcció oest. Al cap d’uns 200 metres rebutgem un camí a l'esquerra (per on farem el retorn). Quan s'acaba l'empedrat, el sender segueix molt ben marcat, per un terreny més obert, amb ginebró, bedolls i pins. Uns 900 metres més amunt deixem una pista que se’n va per l’esquerra per on passa una canalització en desús. De seguida som al coll de Juell.

5 35'
1,9 Km
1.625 m 42.4855,1.9200Clica per veure'n la ubicació. Coll de Juell
Hi ha un pal indicador.




















Deixem el camí de Brangolí que passa per la vora d'uns rocs i seguim el que avança pels prats, girant a l'esquerra en direcció a uns pins. Una mica més enllà deixem un altre sender que baixa cap a la dreta i que també va a Brangolí. La pujada es redreça i al capdamunt d'un pendís herbat, arribem a la carena, on girem a l'esquerra i en no res assolim el turó de Bell-lloc, punt culminant de l’excursió d’avui, amb excel·lents vistes de la Cerdanya.

Prenem les roderes, cap a l'ermita que és ben visible mig quilòmetre més avall en direcció sud-est, però abans d’arribar-hi ens trobem amb la font de Sant Pelegrí, difícil de veure en la direcció que portem, dons queda amagada sota terra, quedant-nos la porta a l'esquena.

6 50'
2,8 Km
1.663 m 42.4799,1.9257Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Pelegrí
La font està coberta amb pedres relligades i totalment integrada al paisatge, dons la teulada queda tapada amb terra, herbes i flors; aparentment des de l'exterior sembla una cabanya de pastors. Fora hi ha una pica rectangular de granit disposada a la dreta de la porta d'accés. A l'interior hi ha una primera estança on es disposen, a banda i banda, dos bancs de pedra i una pedra quadrada al mig que serveix de tauleta; al fons hi ha una obertura de forma elíptica on, dos esglaons per sota del primer nivell, queda una segona cambra rodona on hi ha la cisterna que és plena de l'aigua que regalima per les parets. Mereix la pena mirar enlaire i observar els dos sostres; tant el de la primera estança, amb pedres que sobresurten del ras i sembla talment que pengin, com el sostre de de la cambra de la cisterna, de forma elíptica. Sense cap mena de dubte es tracta d'una de les fonts més boniques i més ben treballades de la contrada.
Malauradament no és una font gaire coneguda, no està assenyalada en cap punt de tot el recorregut des de Dorres, ni tampoc als voltants de l'ermita. L'única referència que es troba és en el rètol que hi ha a peu d'ermita, però només en l'escrit en francès, no pas en l'escrit en català.



A escassos 100 metres de la font, seguint el mateix camí, hi ha l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc.

7 55'
2,9 Km
1.664 m 42.4793,1.9262Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Santa Maria de Bell-Lloc
Església romànica d'una nau, coberta en part per una volta apuntada i en part per un embigat modern, i absis rodó a llevant. Sembla datar del segle XII, bé que és documentada a partir del 1265. El 1579 s'hi instal•là un priorat de monjos servites, que hi perdurà fins a la Revolució Francesa. L'edifici conventual, a ponent, està en ruïnes.























A sota l'església comença el sender que baixa directament pel llom herbat on només hi ha algunes mates de ginebró. Travessem la pista de la canonada, passem una tanca i una mica més avall, girem a l'esquerra, passant una altra tanca. El sender és poc marcat fins arribar a un cap de carena on hi ha un filat; el camí el segueix i es defineix. La baixada es fa més decidida; trobem avellaners, el camí torna a estar empedrat entre parets de pedra seca. Passem una tercera tanca i enllacem amb el camí de pujada que ara fem a la dreta. Seguim el descens cap a Dorres; un cop dins del poble girem pel carrer de la Carola i anem a parar davant de l’església de Sant Joan.

8

1.454 m 42.4848,1.9400Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Joan de Dorres
El primer esment de la parròquia de Dorres apareix a la butlla que el Papa Alexandre III concedí a Sant Martí del Canigó el 1163. És un edifici força modificat que consta d’una nau encapçalada a llevant per un absis semicircular. El campanar és d’espadanya al qual s’ha afegit un cos per amagar la maquinària del toc de campanes. Les capelles són posteriors i van afectar de forma important les parets laterals de la nau.





Ara només cal baixar la pendent que surt de l’església i ja sóm altre cop a la Plaça Major. 

F 1h 25'
5 Km
1.448 m 42.4848,1.9407Clica per veure'n la ubicació. Plaça Major de Dorres

Ja hem finalitzat l’excursió proposada. Ara, si hi ha ganes i tenim temps, afagem el cotxe i ens dirigim cap a la sortida del poble, de seguida girem a la dreta per un camí indicat que ens durà als antics banys romans.