Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-071 (Ripollès)

Punts de referència:


Àrea d'esbarjo Mare de la Font (Camprodon) – Font Mare de la Font – Font Nova – Font de Sant Patllari – Font del Boix – Font del Faig – Font del Vern – Font del Botàs – Font de les Gavatxes - Font de Llandrius – Font del Ferro – Font del Monestir – Monestir de Sant Pere – Església de Santa Maria - Font de la Cordera – Font dels Quatre Cantons - Pont Nou - Font de la Forcarà – Font de Mas Ventós – Font del carrer Camí Cerdanya o de Can Roqué - Àrea d'esbarjo Mare de la Font.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,5 Km 2h 35' 934 m 1.020 m 152 m 152 m Fàcil No Si 28-12-12

Descripció:

Avui farem una passejada per Camprodon on coneixerem la major part de les seves fonts situades dins del nucli urbà i de l’entorn més inmediat. Iniciarem la caminada a l’àrea d’esbarjo de la Mare de la Font, situada al sud de la població, anirem a cercar el passeig de la Font Nova i farem camí en sentit est on visitarem sis de les fonts d’aquesta ruta que resten més allunyades del poble. Seguidament ens desviarem una mica al nord per visitar l’eixuta font del Ferro, retornarem altra vegada al poble passant pel monestir de Sant Pere, l’església de Santa Maria, el carrer València, el Pont nou i seguirem en direcció oest fins la font de la Forcarà, la més a ponent de les visitades en aquesta caminada. Finalment tornarem al centre de Camprodon, passarem pel costat de l’ajuntament, de l’església del Carme i tornarem al lloc d’inici.
Durant l’excursió gaudirem de l’entorn natural que ofereix Camprodon a través de moltes de les seves fonts i també del seu patrimoni cultural i arquitectònic.


Aproximació:

Començarem l’excursió a l’àrea d’esbarjo de la Mare de la Font. Per accedir-hi des de Barcelona cal anar per la carretera C-17 en direcció Ripoll. A l’entrada de Ripoll prenem la C-26 que va cap a Olot fins a trobar el trencall de Camprodon, en què agafem la C-38. En arribar a Camprodon trobem una rotonda al centre de la qual hi ha una oficina d'informació turística. Seguim per la dreta com si anéssim a Molló i de seguida hi ha un aparcament al qual s'accedeix entrant a la zona d'esbarjo de la Mare de la Font. El cotxe el podem deixar a l’aparcament que hi ha al costat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
943 m 42.3094,2.3658 Àrea d'esbarjo Mare de la Font (Camprodon)

Iniciem la caminada a l’àrea d’esbarjo de la Mare de la Font, situada a l’entrada del poble, venint de Sant Pau de Segúries a mà dreta. La primera font que visitem és la que dóna nom a aquesta zona i que ja veiem des de l’aparcament.

1

942 m 42.3093,2.3661 Font Mare de la Font
    D’original denominació, està ubicada a la Vila de Baix. Un gran mur construït amb pedra fa de paret de la font. L’aigua, fresca i abundosa, raja per una petita canal descoberta i cau a una reixa de ferro situada arran de terra per on desaigua a una bassa propera. Gravat en el mur hi ha una bonica estrofa de Mn. Jacint Verdaguer, del seu poema Canigó. El lloc és bonic, tranquil i agradable.



Des de la font agafem unes amples escales que s’enfilen en direcció nord-est, deixem un camí a la dreta que ens duria a l’ermita de Sant Antoni. Les escales s’acaben i ens trobem a la carretera C-38 que creuem i continuem uns metres per un camí que surt recte tot just creuar la carretera. Al primer carrer asfaltat, passeig de la Muralla, girem a la dreta i el seguim fins anar a parar al passeig de la Font Nova (42.3127,2.3700) que prenem a la dreta, tenint el riu Ritort a la nostra esquerra. Seguim pel passeig fins al final, on trobem la font Nova.


2 15'
0,9 Km
981 m 42.3122,2.3724 Font Nova
    Situada a la Vila de Dalt, al capdamunt del passeig de la font Nova, a l’esquerra del riu Ritort. El cert és que són dues les fonts que hi ha; la primera que trobem té forma de columna, d’uns 3 metres d’alçada, plena de molsa i per on regalima l’aigua. La segona està situada al mig de la placeta annexa i és tracta d’una petita construcció en forma de triangle, de mig metre d’alçada, amb un broc d’aigua a cadascuna de les seves cares. Curiosament, la barana que envolta el passeig es va fer amb somiers del llits de l’hospital, en temps de la Guerra. També hi ha un monument dedicat al Dr. Robert.




Ara seguim la carretera C-38 en direcció nord-est durant uns 150 metres, arribem a una rotonda i ens desviem a la dreta, en sentit llevant, passant pel mig d’un parc i per darrera d’unes cases. Quan s’acaben les cases tombem a l’esquerra i anem a parar a una pista que fem a la dreta. Al cap d’uns 200 metres deixem un camí a l’esquerra que porta a la font de les Gavatxes, ja l’agafarem després, ara continuem recte. A l’esquerra ens queda la Roureda de Llandrius i uns 80 metres més endavant deixem la font del Botàs a l’esquerra, la visitarem de tornada, nosaltres girem a la dreta per un camí que creua el camp de golf i que està assenyalat com “Font de Sant Patllari”. Anem seguint el camí, procurant de no ficar-nos en cap camí dels que van al camp de golf, i en uns 500 metres serem a la font de Sant Patllari.

3 35'
2,3 Km
991 m 42.3114,2.3841 Font de Sant Patllari
    El lloc és molt bonic i ben ombrejat, forma un clos envoltat per uns bancals de pedra i en un racó queda la font. Un mur fet de pedres rematat a la part de dalt amb forma de muntanyeta fan de paret de la font d’on surten tres brocs, els dos de més a baix brollen abundosament, el superior no raja. Segons la llegenda, els tres brocs van sorgir quan l’ase que portava les Relíquies del Sant, en arribar en aquest lloc, donà tres cops a terra amb una pota. Per damunt de la font queda una capelleta, tancada amb una reixa metàl.lica, dins la qual hi ha una imatge del Sant i patró de Camprodon. Al costat de la font hi ha un poema d’en Joan Maragall gravat en una pedra.


Ara agafem el camí que surt de la font en direcció nord-est, gairebé amb la direcció contrària a la que duiem a l’anada. A uns 200 metres arribem a una bifurcació, nosaltres fem cap a la dreta per un camí en pujada. Uns 350 metres més amunt trobem unes escales a la dreta que ens porten damunt d’un terraplè on hi ha la font del Boix.

4 45'
2,8 Km
1.019 m 42.3126,2.3896 Font del Boix
    Es localitza en una petita placeta envoltada d’un bancal de forma circular. És una petita construcció de pedra al marge de la muntanya d’on surt una petita canal, també de pedra, per on goteja l’aigua, fresca i molt bona, té la fama de no fer mal. El lloc i els voltants són privilegiats, amb unes vistes panoràmiques.











Per sota del terraplè es troba l’abeurador de la font del Boix (42.3127,2.3896). Desfem el camí fins l’última bifurcació i ara seguim recte, davallant fins arribar, altre cop, a la pista principal. Davant nostre ens queda un camí particular i a la seva dreta un caminet que va a la font del Vern (hi anirem després). Ara girem a la dreta seguint per la pista principal . Al cap d’uns 230 metres, a mà esquerra i a peu de camí, tenim la font del Faig.

5 55'
3,5 Km
978 m 42.3139,2.3894 Font del Faig
    Es troba al peu de la pista que porta de Camprodon a Font Rubí. Arranjada recentment, amb un porxo d’obra, el sostre de fusta i una taula a sota. Al costat hi ha un mur de pedra que fa de paret a la font on l’aigua raja per un tub acolçat de ferro i cau dins una reixa metàl.lica. El recinte queda encerclat per un petit muret que fa de bancal, el terra és de llambordes.









Desfem els últims 230 metres de camí i girem a la dreta per un corriol assenyalat com “Font del Vern”. El camí puja paral.lel al torrent, que ens queda a l’esquerra. De seguida arribem a una clariana on al fons a la dreta tenim la font del Vern.

6 1h
3,8 Km
988 m 42.3141,2.3868 Font del Vern
    Bonica font, gairebé natural, sense la intervenció de l’home. L’aigua brolla d’una roca i cau en un petit clot per sota del nivell del terra. A l’esquerra de la font hi ha un llarg bancal de pedra disposat al marge, tot envoltat d’arbres centenaris. El lloc és molt bonic i fresc. Hi ha una descripció del lloc feta pel poeta Joan Mª Guasch.










Baixem de nou a la pista principal i continuem durant uns 500 metres. A l’esquerra ens queda el trencall que hem agafat abans quan hem pujat a la font de Sant Patllari, a la dreta la Roureda de Llandrius i la font del Botàs.

7 1h 10'
4,4 Km
966 m 42.3141,2.3809 Font del Botàs
    La localitzem dins de l’anomenada Roureda de Llandrius, a escasos metres de la pista. Es tracta d’una construcció gran de pedra amb quatre columnes a la part alta i un bancal de pedra a la dreta; la font queda al mig del mur que fa de paret a la font. Per un broc gran de ferro treballat amb forma de rosetó no para de rajar l’aigua que cau en una pica de pedra quadrada i desaigua, per mitjà d’un canal obert a peu de terra, fins una bassa que antigament servia pel regadiu dels camps propers.L’espai és ombrívol i acollidor.





Acabem de creuar la roureda, abandonem la pista principal i prenem un camí encimentat que surt a la nostra dreta que porta a Mas Llandrius. Uns 75 metres més amunt ja trobem, a mà dreta, la font de les Gavatxes.

8 1h 15'
4,5 Km
969 m 42.3143,2.3794 Font de les Gavatxes
    La trobem a la dreta del camí que porta a Mas Llandrius. El més curiós d’aquesta font és el seu broc; es tracta d’una mena de roda de ferro, d’uns 35 Cm de diàmetre, collada a la paret dreta del safareig. L’aigua goteja pel forat que hi ha al mig de la roda i cau en una petita pica quadrada situada damunt del safareig. Al damunt de la font hi ha una petita feixa amb una taula i uns bancs per seure-hi.









Continuem pujant pel camí encimentat que porta a Mas Llandrius durant uns 120 metres. En un revolt a la dreta, nosaltres prenem un corriol descendent que surt a la nostra esquerra. Després de davallar només uns 75 metres ens desviem a l’esquerra per un caminet que de seguida ens porta a una placeta on hi ha la font de Llandrius.

9 1h 20'
4,7 Km
965 m 42.3157,2.3786 Font de Llandrius
La font es troba sobre el camp de futbol de Camprodon, al final del passeig que també porta a la capella de la Mare de Déu del Roure. Situada en una placeta envoltada d’un bancal en forma circular. La paret de la font està feta amb pedres i un tub de ferro fa de broc per on regalima l’aigua que cau directament a terra.

















































Sortim de la placeta de la font i agafem un passeig arbrat que va en (42.3135,2.3726), que direcció ponent. A l’esquerra, una mica enlairada, ens queda la capella de la Mare de Déu del Roure (42.3153,2.3782). S’acaba el passeig, passem entre dues cases i anem a parar a un carrer asfaltat, carrer d’Alexandre Galí, que fem a la dreta fins arribar a la carretera C-38 que va a Molló. La creuem i seguim el passeig que va paral.lel a la carretera en direcció ponent. Uns 300 metres més endavant vorejem una rotonda (la mateixa per on hem passat abans quan veniem de la font Nova) i tombem pel primer carrer que ens vé a mà dreta, carrer de Mn. Cinto Verdaguer. A la cantonada d’aquest carrer podem veure Can Roig malauradament s’està enrunant. Continuem per aquest carrer. Uns 160 metres després trobem una bifurcació que fem a la dreta i 100 metres més endavant ja veurem la indicació a la font del Ferro, que queda uns metres avall a la dreta, prop del riu.

10 1h 35'
5,7 Km
949 m 42.3157,2.3744 Font del Ferro
    La localitzem al nord de la població, a tocar del riu Ritort. Un petit muret de dos pams d’alçada per metre i mig d’ample li fan de paret a aquesta font que està eixuta. Al davant hi ha un bancal de forma semi-circular.












Desfem el camí fins l’última bifurcació que ara prenem a la dreta, passant pel mig d’un parc herbat. A l’esquerra ens queda la part del darrera d’unes cases i a la dreta camps. Al final del parc agafem un camí que queda a la banda dreta i que ens porta al carrer del Monestir que seguim. Uns metres després ja veiem a la nostra esquerra el monestir de Sant Pere, continuem i cerquem l’entrada al recinte que està en el carrer que baixa a l’església de Santa Maria. Dins el recinte del monestir podem visitar la seva font que queda a l’esquerra.

11 1h 45'
6,3 Km
956 m 42.3144,2.3691 Font del Monestir
    Situada a recer de la cara nord del mur que envolta el monestir. Font molt bonica. Construïda a l’Edat Mitjana, abastia d’aigua el poble i es caracteritza per tenir una bola al cim de la font; se’n troben del mateix estil a tot el Nord d´Espanya, també a Camprodon mateix, com les fonts de la Cordera i de la plaça de César August Torres. L’aigua no deixa de brollar per una canal oberta de pedra que surt d’un forat al mig de la paret de la font.

 



12

953 m 42.3143,2.3694 Monestir de Sant Pere
    Construït al segle XII, sobre un antic temple dedicat a Sant Pere, d’estil romànic, amb planta llatina i cinc absis quadrats. Sobre el creuer, hi ha una cúpula revestida exteriorment per una llanterna octogonal, que sustenta el campanar de base quadrada i dos pisos d’alçada. Havia existit un claustre destruït pel terratrèmol de 1428. S’hi vàren fer reconstruccions al 1897 i 1933.









Creuem els jardins del monestir i sortim a la plaça on hi ha l’església de Santa Maria.

13

950 m 42.3139,2.3685 Església de Santa Maria
    L’església que tenim davant és del segle XIV. Durant aquest segle i el següent, s’haurien construït els murs del presbiteri amb les quatre capelles laterals i, fins i tot, les del fons de l’església, tot d’estil gòtic. Durant el S. XVII, s’haurien reformat les voltes del presbiteri i de la nau. La capella lateral del front del portal, les dues properes al presbiteri i la dels Dolors foren edificades al primer quart del S. XVIII.








Un cop visitada l’església ens endinsem pel carrer València, el carrer més comercial de Camprodon, on hi ha la majoria de botigues. El primer carrer que trobem a mà esquerra, i que condueix al riu Ritort, és el carrer de la font de la Cordera on trobem la font homònima.

14 1h 50'
6,5 Km
942 m 42.3134,2.3679 Font de la Cordera
    Es troba a la part alta del carrer València, al costat del riu Ritort. Li dóna el nom el fet que es fabricaven cordes al seu voltant. Fou construïda a l’Edat Mitjana, i, igual que les fonts del Monestir i de la plaça de César August Torres, té una bola al cim de la font i també abastia d’aigua el poble. L’aixeta és molt bonica, gran i amb la forma del cap d’un animal. L’aigua sobrera va a parar a un safareig que queda uns metres més avall, al llit del riu.


Tornem al carrer València, passem pel costat de l’edifici de les Monges (42.3136,2.3672). Arribem al final del carrer, confluència amb l’antiga carretera de Setcases, estem a la plaça de César August Torres. A la cantonada esquerra podem veure una de les fonts més antigues de Camprodon, la font dels Quatre Cantons.

15 1h 55'
6,7 Km
940 m 42.3136,2.3653 Font dels Quatre Cantons
    Situada a la plaça de César August Torres, a pocs metres del riu Ritort. Ës de les fonts més antigues de la població, d’igual manera que les fonts del Monestir i de la Cordera, té una bola al seu cim.














Si continuessim recte durant pocs metres fins la plaça del Dr. Robert podriem veure l’antic Hotel Rigat, actualment Hotel Camprodon (42.3137,2.3646). Nosaltres girem a l’esquerra pel carrer Isaac Albèniz i creuem el riu Ritort. Des d’aquí ja veiem l’arc del pont Nou i a l’esquerra la Torre del Rellotge (42.3130,2.3652). Després de passar per sota de l’arc del pont Nou, tombem pel primer carrer que trobem a l’esquerra, pujem unes escales, tornem a girar a l’esquerra i estem al Portal de Cerdanya que ens dóna pas cap el pont Nou.

16 2h
6,9 Km
940 m 42.3128,2.3649 Pont nou
    Construït a finals del segle XII i principis del XIII. És l’emblema de Camprodon. Pont d’un sol arc de 20.30 m. de diàmetre i una alçada de 13.90 m., des del carener a nivell d’aigua. El portal de Cerdanya, refet al s. XVI, era la porta d’entrada a les muralles del Castell de Sant Nicolau. Té l’escut de Camprodon de l’any 1362.











Creuat el pont Nou sobre el riu Ter continuem recte pel carrer que surt enfront nostre, carrer Espinalba, en direcció nord-oest, envoltem una rotonda i seguim pel passeig en direcció a la font de la Forcarà, que està indicada.

17 2h 5'
7,4 Km
949 m 42.3143,2.3589 Font de la Forcarà
    La localitzem a la dreta del riu Ter, als afores de Camprodon, per la banda de ponent. És una petita font amb una paret feta amb còdols on l’aigua raja per un tub gruixut de ferro i cau en una basseta situada per sota del nivell del terra. La font es troba en una placeta envoltada per un muret baix que fa de bancal.











Desfem camí fins la rotonda anterior, l’envoltem per la dreta i continuem uns metres en direcció al túnel, peró sense arribar-hi. Creuem la carretera i prenem un caminet a l’esquerra que puja a l’aparcament de Mas Ventòs. Un cop dalt anem a cercar la part més a ponent del parc on hi trobem la font de Mas Ventós.

18 2h 15'
7,9 Km
957 m 42.3122,2.3624 Font de Mas Ventós
    La trobem a la part alta del parc i aparcament de Mas Ventós. Curiosa font, d’estil modern però, segons el meu parer, ben aconsseguida, donat l’entorn actual on està ubicada. Tota ella construïda amb ferro. Raja força.














Continuem pel parc fins trobar una petita rotonda al sud del parc. Aquí prenem un carrer que marxa en direcció llevant i que va a parar a un carrer paral.lel al riu Ter pel seu marge dret, és el carrer Camí Cerdanya. Nosaltres el seguim en el mateix sentit que el riu. A la cantonada, a mà dreta, al costat d’un restaurant, trobem l’última font d’aquesta excursió. Tampoc conec el seu nom.

19 2h 20'
8,1 Km
942 m 42.3121,2.3642 Font del carrer Camí Cerdanya o de Can Roqué
    Ubicada al carrer Camí de Cerdanya, molt a prop del riu Ter. La paret de la font està en el mur que sostè les terres. L’aixeta és de llautó i porta l’escut de Camprodon. A la part baixa hi ha una pica de pedra picada amb una reixa de ferro on s’escola l’aigua abans de desaiguar.












Creuem el pont sobre el riu Ter que ens queda pocs metres més endavant i anem a parar a la plaça Espanya on ja podem veure a la dreta l’Ajuntament (42.3118,2.3649), al costat esquerra queda la casa de César August Torres (42.3117,2.3649). A la cantonada sud amb el carrer Catalunya tenim l’antic Hotel Güell (42.3115,2.3652) , reconvertit en apartaments. Seguim pel carrer Catalunya, deixem a l’esquerra Cal Marquès (42.3111,2.3656) i uns metres després, també a l’esquerra l’església del Carme (42.3108,2.3656). Continuem fins el final del carrer, veiem a la dreta l’estació d’autobusos i davant nostre un túnel que creua la carretera, nosaltres passem per sota i anem a petar a la zona d’esbarjo de la Mare de la Font, on hem començat la caminada i tenim estacionat el cotxe.

F 2h 35'
8,5 Km
943 m 42.3094,2.3658 Àrea d'esbarjo Mare de la Font

Inici i final de l’excursió.