Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-091 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Plaça de Santiga (Santa Perpètua de Mogoda) - Església de Santa Maria de Santiga - Paret dels Sentiments - Font del Safareig - Castell de Santiga - Pineda de l'estret de les Vinyes - Bosc de Can Trabal - Plaça de Santiga.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
4,2 Km 1h 93 m 180 m 85 m 85 m Fàcil A trams Si 14-04-13

Descripció:

Petit passeig al voltant de Santiga, en un entorn plenament rural, però alhora encerclats de polígons industrials.

Trobarem aigua de la xarxa municipal a la font del Safareig.


Aproximació:

Començarem la passejada a la plaça de Santiga. S'hi accedeix per la carretera B-140 que va de Santa Perpètua de Mogoda a Sabadell. Trobarem indicadors de l'església de Santiga.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
100 m 41.5346,2.1524Clica per veure'n la ubicació. Plaça de Santiga (Santa Perpètua de Mogoda)

Estem situats a la plaça de Santiga; davant ja veiem el castell de Santiga, a mà dreta la recentment restaurada església de Santa Maria de Santiga o l' Antiga i a l'esquerra la font del Safareig.

1

100 m 41.5345,2.1523Clica per veure'n la ubicació. Font del Safareig
    Es localitza a la plaça de Santiga, davant de l'església de Santa Maria de Santiga, a l'altre banda del camí i al costat mateix d'un antc safareig del qual pren el nom. L'aigua de la font és de la xarxa municipal. La font consisteix en una gran pedra disposada verticalment i assentada a terra, una aixeta de polsador i una pica rectangular de granit arran de terra; al frontal hi ha gravat el nom de la font. Cal destacar el safareig, d'uns 20 metres de llarg per 10 metres d'ample, construit combinant maons i obra arrebossada. Tres quartes parts del safareig estan protegides per una barana de ferro, l'altra part és la que anys enrera servia per rentar la roba, al costat hi ha un banc de maons on al seu raspatller hi podem llegir un bonic vers gravat en rajola catalana: "El vell safareig que el vent pentina, fa de mirall al verd Santiga".
 
2

99 m 41.5346,2.1526Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria de Santiga o l'Antiga
    Edifici d'origen romànic, documentat des de l'any 983. Molt reformat durant es segles XIII-XIV i també entre el XVI i el XVIII. És un edifici de dues naus paral·leles, la de migdia coberta amb volta d'aresta i capçada amb absis semicircular i la de tramuntana, coberta amb volta de canó apuntat i capçada amb absis trapezoïdal. També és del segle XI la part inferior del campanar. La façana és renaixentista, la llinda de la porta duu la data de 1574.
























 
3

100 m 41.5347,2.1525Clica per veure'n la ubicació. Paret dels Sentiments
    Es troba en el mur nord de la paret que envolta l'església de Santa Maria de Santiga. Cada primavera, des de 1990 i coincidint amb la festa de l'arbre, s'hi celebra un acte cultural per a homenatjar un poeta dels Països Catalans, per tal de perpetuar el seu record i la paraula escrita dins d'aquest entorn que és natura i alhora sentiment. Per tal motiu es descobreix una placa en aquesta Paret en honor del poeta homenatjat, perque serveixi de testimoni al llarg dels temps.
 





4

101 m 41.5350,2.1520Clica per veure'n la ubicació. Castell de Santiga
    Masia fortificada d'origen medieval. El lloc està documentat des del segle X i formava una quadra, centrada pel castell, que no va ser agregada a Santa Perpètua fins el segle XIX. El seu escut inclou els blasons dels Salbà, els Vallgornera, els Vallseca i els Sentmenat, senyors del castell al llarg dels segles. Té planta quadrada, amb tres crugies, i consta de planta baixa, pis i golfes, cobertes amb teulada a quatre vessants. La façana té portal adovellat i els finestrals de la planta noble conserven la llinda i els brancals de pedra. Un altre portal adovellat, amb l'escut al capdamunt, dóna accés al pati des de l'exterior. Actualment està habilitat com a restaurant.


Comencem la caminada per la pista de la riera de Santiga que surt als peus de l'església en sentit nord. Al cap d'uns 350 metres deixem Can Barnola a la dreta, passem al costat d'un aparcament de caravanes i uns 200 metres després deixem Can Ferran a l'esquerra. De seguida arribem a una trifurcació de camins, nosaltres prenem el de més a la dreta. Creuem la riera, tenint-la ara a l'esquerra. Pocs metres més endavant arribem a l'encreuament de la font del Jonc (sense trobar cap rastre de la font). En aquesta cruïlla prenem el camí de l'esquerra que creua altre cop la riera que porta una mica d'aigua. La pista és ampla i planeja, entra en una zona molt agradable plena d'arbres, tot molt fresc i verd. Arribem a l'encreuament de Ca'n Hereu, la pista puja a l'esquerra, deixem una entrada a la riera per la dreta. Una mica més amunt deixem l'entrada a Ca n'Hereu a l'esquerra i continuem amunt. La pista fa un gir en direcció nord-oest fins que arriba a l'alçada del polígon industrial de Can Roquetes. Aquí nosaltres fem un tomb a l'esquerra i continuem per un caminet que va paral·lel a la vorera del polígon, passant-lo tot de cap a cap, sempre amb les naus a la dreta. A l'esquerra tenim una bona panoràmica rural. Al final del polígon ens desviem a l'esquerra per un camí que baixa. Inmediatament a la dreta ens queda la Pineda de l'Estret de les Vinyes (41.5362,2.1410)Clica per veure'n la ubicació. . Deixem un camí a l'esquerra que ens duria a Can Cinto i un altre caminet a la dreta que ho faria a la carretera B-140. Continuem en suau descens. Uns 500 metres més avall creuem el bosc de Can Trabal (41.5357,2.1459)Clica per veure'n la ubicació. . Passem enmig d'uns camps de conreu, fem un gir a la dreta, un altre a l'esquerra i ja som de nou a la plaça de Santiga.

F 1h
4,2 Km
100 m 41.5346,2.1524Clica per veure'n la ubicació. Plaça de Santiga

Inici i final d'aquest passeig.