Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-225 (Cerdanya)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.903 m
42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya)

Comencem el recorregut a l'aparcament de l'estació d'esquí de fons de Guils-Fontanera. Ho fem per la pista forestal de terra que surt del mateix, un cop passada una tanca (a l'estiu està oberta als vehicles motoritzats). Seguim uns metres per la pista i ja fem a l'esquerra per dins del recinte de l'estació. Deixem la caseta d'informació a l'esquerra i ens dirigim en sentit sud cap a la zona de pícnic, on trobem la primera de les fonts d'avui, la font de Fontanera.


1 5'
0,2 Km
1.905 m
42.4578,1.8440Clica per veure'n la ubicació. Font de Fontanera
Es troba enmig d'una zona amb taules i bancs de granit, entorn perfecte per fer-hi un mos. La font consisteix en una gran pedra de forma cilíndrica clavada verticalment damunt del terra, amb dos petits murets a banda i banda construïts amb pedres sobreposades. L'aigua brolla per un tub de plàstic, cau a terra provocant un petit bassal i desaigua directament al rierol. El dia de la Mare de Déu d'Agost s'hi celebra un concorregut aplec.







Escassos 25 metres darrere la font ens queda la pista que baixa fins la població de Ger, passant abans pel refugi de Cabanella. La prenem a l'esquerra, en sentit sud. Només uns 200 metres més endavant som al pla de Fontanera, entorn privilegiat, amb unes excel·lents vistes de la Cerdanya i la serra del Cadí.


2 10'
0,4 Km
1.911 m
42.4554,1.8438Clica per veure'n la ubicació. Pla de Fontanera
Entorn privilegiat, es un gran espai obert, amb magnífiques vistes a la vall de la Cerdanya i la Serra del Cadí. Durant els mesos de bon temps s'acostuma a trobar bestiar que puja a la muntanya per pasturar.



Estem situats a peu de pista, poc abans que aquesta comenci a davallar i encarats al sud.


Just aquí trenquem a la dreta per un senderó assenyalat amb marques blanques i vermelles corresponents al GR-11 conjuntament amb els senyals grocs del sender 139.

El GR-11 és un sender que travessa els Pirineus pel seu vessant sud, des del Cantàbric fins la Mediterrània, amb les dificultats pròpies de l'alta muntanya. A Catalunya, es troba amb el tram aragonès a la vall de Salenques, prop la boca sud del túnel de Vielha, puja vorejant el Montardo, passa per Colomers, el llac de Sant Maurici i baixa a la Noguera Pallaresa. Seguidament s'endinsa a la Vall Ferrera i les valls d'Andorra. Des del principat el sender segueix per la Cerdanya i arriba a Puigcerdà; d'allà puja a Planoles, Queralbs i arriba a la Vall de Núria, on torna a trobar la carena pirinenca fins a la Garrotxa, passant per Setcases i Molló. Passat Beget i l'indret de Sant Aniol, voreja el Bassegoda i penetra a l'Empordà per Albanyà. Continua a Maçanet de Cabrenys, La Vajol i La Jonquera, recorrent la serra de l'Albera, i finalment puja al monestir de Sant Pere de Rodes, des d'on baixa al Port de la Selva i el Parc Natural del Cap de Creus.


El sender marxa inicialment en sentit més aviat oest en lleugera pujada, sense camí evident al començament però fàcil de seguir gràcies a les marques blanques i vermelles del GR i també a les grogues corresponents als senders de Cerdanya, ambdues sovintegen.




De seguida ens endinsem en una pineda molt esclarissada on el sender esdevé més definit al mateix temps que ens encarem lleument al nord-oest. A l'esquerra ens queden les Roques Feres. No fem cas de cap dels camins que ens menen a banda i banda, nosaltres sempre pel més marcat. Al cap d'uns 350 metres sortim de la pineda i poc després franquegem una tanca pel bestiar. La imatge que tenim davant és un gran prat amb lleugera pendent ple de bestiar pasturant.




Continuem la marxa en lleugera pujada pel mig del prat. Uns 225 metres més amunt arribem a un torrentet (per sota hi passa una canalització d'aigua que no veiem) alhora que cruïlla de camins, tots molt desdibuixats i que generen confusió; el caminet que se'n va per l'esquerra baixa a buscar el refugi de Cabanella, el de més a la dreta puja cap al Bac de Fontfreda tot creuant la pista forestal de Fontanera a Malniu, el nostre segueix d'enfront seguint les marques blanques i vermelles. Anem guanyant alçada ràpidament. Si mirem enrere, les vistes son excel·lents, amb la vall al fons i la serra del Cadí emergint a la llunyania.




L'ascens és suau però constant. Uns 600 metres més endavant el camí gira envers l'esquerra, adreçant-nos un xic a al sud-oest, però 300 metres després torna a encarar-se al nord-oest. De seguida ens endinsem en un bosc recentment desbrossat, com ho demostren les piles de troncs i branques amuntegades a la vora del camí.




En no res sortim del bosc i finalitzem la pujada, som a la part més alta de la Feixa. Des d'aquí albirem la pista principal de Fontanera a Malniu i el refugi de la Feixa al fons a la dreta, als nostres peus tenim el pla de la Feixa.




Comencem a davallar sense camí evident pel mig del prat tot mantenint la direcció que dúiem, nord-oest, dirigint-nos a un pal informatiu que queda a peu de pista, mig quilòmetre més avall.


3 55'
3,3 Km
2.166 m
42.4630,1.8128Clica per veure'n la ubicació. Pla de la Feixa
El singular paratge de la Feixa gaudeix d'una harmonia, calma i concòrdia sublim. Està inclòs en el Parc d'Especial Interès Natural (PEIN) de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós del Pirineu Català.



Som al bell mig del Pla de la Feixa, a peu de la pista forestal que porta de l'estació d'esquí de Guils-Fontanera a Malniu, al costat d'un pal informatiu. Posposem la visita al refugi i font de la Feixa que ens queden a uns 300 metres a la dreta per la tornada.














Així doncs, creuem la pista i un cop a l'altra banda continuem per la vora de la mateixa envers l'esquerra, en direcció ponent, seguint les marques del GR-11. Aquest circula planer i en paral·lel a la pista que portem a l'esquerra, a la dreta tenim el bosc.




Un quilòmetre més enllà arribem a un gran prat, el planell de l'Agulla, també conegut com la Màniga.


4 1h 10'
4,3 Km
2.196 m
42.4593,1.8021Clica per veure'n la ubicació. Planell de l'Agulla o la Màniga



En aquest punt la pista s'allunya cap a l'esquerra, nosaltres obviem un senderó que arrenca per la dreta assenyalat amb les marques grogues corresponents al sender 120b de Cerdanya (per on tornarem després) i continuem recte. Quan el prat s'acaba, saltem un filat pel bestiar i esdevé una ampla i lleugera pendent, sense camí evident. Cal estar atents, pocs metres més avall hem de girar a la dreta, seguint les marques blanques i vermelles del GR conjuntament amb els senyals grocs del número 120, en sentit nord-oest.




Inicialment el camí davalla lleugerament per dins el bosc però més avall la pendent s'anirà fent més pronunciada. De tant en tant se'ns obren bones vistes a l'esquerra.




Quan portem caminats uns 1,2 quilòmetres des del planell de l'Agulla, arribem a una cruïlla de camins amb un pal indicador; aquí enllacem amb el sender 119 que baixa de l'estany de Malniu, ho fem a l'esquerra, en baixada. Durant aquest tram final, a part de les dues marques abans descrites, també en seguirem unes altres franges blanques i grogues que corresponen al recorregut local de l'estany de Malniu al refugi. Anem perdent alçada ràpidament per dins d'un espès bosc, amb alguns trams força erosionats pel pas de les aigües. Sense deixar el sender que està ben fresat, uns 400 metres més avall anem a petar a un pontet de fusta que travessa el rec de Malniu. Just a l'altra banda ja som en una de les dues àrees d'esbarjo de Malniu, amb taules i bancs de pedra on poder fer-hi un mos i ben acompanyats de la seva font que ens assedega. Damunt el turonet que tenim enfront hi ha el refugi de Malniu i uns 100 metres a ponent l'estany Sec.


5 1h 35'
6 Km
2.126 m
42.4643,1.7861Clica per veure'n la ubicació. Refugi de Malniu
És un dels espais naturals de major reclam turístic, per ser un dels punts de partida per visitar els estanys propers i l'inici d'excursions d'alta muntanya, ja que des d'aquí es pot pujar als pics d'Engorgs (2.818 i 2.827 metres), al Puigpedrós (2.914), a la Tosseta de l'Esquella (2.871), al puig Farinós (2.594), al pedró de la Tossa (2.695) entre d'altres. Gaudeix a part dels serveis que ofereix el refugi, de dues àrees recreatives i de pícnic. S'hi pot accedir en cotxe des de Meranges o be continuant la pista on nosaltres hem deixat el cotxe.

6

2.125 m
42.4644,1.7863Clica per veure'n la ubicació. Font de Malniu
És a sota mateix del refugi. La font és una gran roca natural de granit, a la qual li han practicat tres forats l'un al costat de l'altre a dos pams de distància entre ells per on brolla l'aigua. Aquesta cau en una primera bassa construïda amb blocs tallats de granit, després passa a una segona i finalment es canalitza fins al torrent proper.






7

2.126 m
42.4645,1.7849Clica per veure'n la ubicació. Estany Sec
Llac artificial situat un centenar de metres a ponent del refugi.



Un cop donada complida visita a aquest bell indret reprenem la marxa. El nostre immediat objectiu és l'estany de Malniu.

Des del refugi rebutgem la pista forestal que deixem a la dreta i anem a cercar de nou el pont de fusta que creua el riu. El travessem i seguidament desfem els últims 400 metres de sender, ara de pujada, fins la cruïlla de camins on hi ha el pal indicador. Aquí deixem a la dreta el camí per on hem vingut des del planell de l'Agulla i prenem la sendera que marxa recte en pujada, en sentit nord-est, seguint les marques del número 119 sempre acompanyades de dues franges de color blanc i groc corresponents al recorregut local del refugi a l'estany de Malniu. El camí, molt fresat i fàcil de seguir, remunta el rec de Malniu que porta les aigües sobreres de l'estany. Uns 650 metres més amunt obviem el sender 120b que se'n va per la dreta i per on tornarem després i continuem envers l'esquerra. Després d'uns 300 metres per un caminet planer per dins el bosc, arribem a la riba sud de l'estany de Malniu, creuant la sortida d'aigües. Hem assolit el punt culminant de l'excursió d'avui.


8 2h
7,4 Km
2.251 m
42.4720,1.7930Clica per veure'n la ubicació. Estany de Malniu
Un llac d'alta muntanya d'origen glacial, situat a la falda de l'altiplà que uneix el Puigpedrós amb el puig Farinós. L'estany de Malniu és un dels llocs emblemàtics del Pirineu. Durant els segles XVI i XVII va ser lloc de trobada de bruixes (a la Cerdanya, anomenades Encantades).



Després de badar una estona per l'entorn de l'estany, emprenem la tornada. Desfem el camí per on hem vingut, passem per la sortida d'aigües de l'estany i continuem durant una mica més de 300 metres seguint les marques blanques i grogues, fins que trobem la cruïlla amb el pal indicador. Aquí obviem la ruta 119 que marxa davallant per la dreta cap el refugi de Malniu (per on hem pujat a l'anada) i prenem el camí que surt davant nostre amb els senyals de la ruta 120b. Al principi pugem per sobre d'unes roques però de seguida es converteix en un sender més ample i agradable, amb lleugera baixada, que anem seguint enmig del bosc. Té trams planers i alguns esquitxats de roques granítiques pròpies d'on som, a alta muntanya. Uns 1,3 quilometres més avall del pal indicador arribem altra vegada al planell de l'Agulla.

Ara seguim el GR-11 a l'esquerra, en sentit contrari a com l'hem fet a l'anada, en direcció nord-est, paral·lels a la pista forestal que portem a la dreta. Al cap d'un quilòmetre som de nou al pla de la Feixa; a la dreta a l'altra costat de la pista tenim el pal indicador que ens ha servit de referència a l'anada i des d'on ja albirem el refugi de la Feixa.




Arribats aquí, abandonem definitivament el GR-11 que creua la pista tot marxant per la dreta cap a Roques Feres (és el camí nostre d'anada), nosaltres continuem pel voral de la pista tot mantenint la direcció que dúiem, més aviat nord-est. 250 metres més endavant som al costat del refugi de la Feixa que ens queda enlairat a mà esquerra.


9 2h 50'
10,4 Km
2.162 m
42.4639,1.8153Clica per veure'n la ubicació. Refugi de la Feixa
Refugi guardat i molt acollidor, regentat per la Raquel i en Jordi. Ha estat remodelat i inaugurat l'estiu de 2016. Es troba en perfecte estat de conservació. Disposa de servei de bar i restaurant, podent-hi acollir unes 12 persones per fer-hi nit. Per a més informació: www.refugidelafeixa.com
El refugi havia servit al llarg de nombroses dècades de resguard pel bestiar, els pastors i els excursionistes. La iniciativa de l'Ajuntament de Ger per dinamitzar el refugi i evitar-ne el seu deteriorament degut a l'abandonament, el vandalisme i les dures condicions climàtiques va donar lloc a la licitació pública de la gestió. Ara per tant, la gestió del refugi i els seus recursos són particulars.


Ens dirigim ara cap a la font de la Feixa que ens queda a escassos 150 metres a l'est del refugi, per sota de la pista forestal.


10

2.151 m
42.4638,1.8170Clica per veure'n la ubicació. Font de la Feixa
Tota la font està feta amb pedres relligades. Es tracta d'un mur transversal de metre i mig d'alçada que alhora reté les terres. La sortida d'aigua queda a la part dreta, amb un frontal que sobresurt del mur i més alt que aquest, coronat per una pedra blanquinosa. L'aigua, d'excel·lent qualitat, brolla per un broc de ferro galvanitzat semi-colzat tallat a l'esbiaix i collat al frontal, cau en una pica rectangular, també de pedres i un cop a la pica és canalitzada per abastir un gran abeurador de dos cossos que hi ha a escassos 10 metres per sota de la font. A la dreta de la font disposem d'un banc de pedra per seure.























Des d'aquí emprendrem la tornada definitiva, davallant plàcidament per la pista forestal els 3,5 quilòmetres que ens separen de l'estació d'esquí.





F 3h 45'
13,9 Km
1.903 m
42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de Guils-Fontanera

Inici i final d'aquest itinerari.