Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-331 (Baix Empordà)

Itinerari:

0 0h
0 Km
9 m
41.9804,3.2063Clica per veure'n la ubicació. Platja del Racó (Begur)
Platja del Racó és una gran platja extensa de sorra fina, una cosa força inusual a la Costa Brava. localitzada a l'extrem sud d'una de les badies més llargues de la Costa Brava, al tram sud de la Platja de Pals.
Està condicionada amb serveis de socorrisme i dutxa, a més de comptar amb un gran nombre de bars, restaurants i apartaments.






















Ens hem de dirigir cap a l'extrem sud de la platja a través d'una passera de fusta.

                

A la dreta deixem una zona natural protegida.

                         
    


Al final trobem un pal informatiu que ens assenyala sa Riera.

                                

Comencem a pujar per les escales

               

Passem per damunt d'un conjunt de roques grans i aplanades en direcció sud. Des d'aquí les vistes al conjunt d'illots que formen les Illes Medes és excel·lent.

                
       


El camí avança cap a una de les platges més fotografiades i conegudes de la localitat, un paradís per als amants del nudisme i un lloc idíl·lic, es tracta de la Cala d'Illa Roja (41.9779,3.2102)Clica per veure'n la ubicació. , que trobem 200 metres més enllà.

Illa Roja és una platja nudista i que a la roca del camí d'entrada a la platja hi ha un escrit que recomana no fer fotos de prop. Tot i que és nudista hi ha molta gent en vestit de bany amb la tovallola estesa a la sorra.
El famós illot Illa Roja, que pren el nom pel color vermellós de la pedra, es troba situat davant de la sorra i conforme un paisatge molt peculiar del que pots gaudir sense gaires aglomeracions ja que es tracta d'una zona també força ampla.
Aquesta cala és un oasi en plena natura on es combinen els colors verdosos de la vegetació que la cobreix, amb els vermellons de les roques i el turquesa de les aigües. A causa del moviment de les marees, la seva imatge és canviant, tant podem trobar l'Illa Roja unida a la terra com aïllada, gairebé "flotant" prop de la platja.
Aquesta cala d'Illa Roja destaca per l'enorme roca vermellosa situada al centre, d'on li ve el nom, amb un barret de pins que sobreviuen al cim. Només s'hi pot arribar per aquest camí.






Per seguir el camí de ronda heu d'iniciar la pujada condicionada amb una còmoda escala al costat del penya-segat que no suposa més de 200 metres.

            

                         


Recompensa des de dalt amb un bonic mirador sobre la cala. Des d'aquí s'obtenen les millors vistes del singular illot davant de la costa, Illa Roja.

                         

Després de passar per un peculiar passadís al costat de la paret, iniciarem l'ascens de la muntanya a través d'un costerut trajecte d'escales.

                 

Un cop superada la zona més elevada del recorregut, començarem el descens cap a la platja de Sa Riera per un camí ben arranjat, paral·lel al mar.

                

Passem per damunt de la petita cala del Rei o platja de Ses Llunes, que es separa de Sa Riera per la punta rocosa de Faralló dels Frares. Abans d'entrar a la platja de sa Riera trobem una pèrgola de fusta que serveix de mirador.

                            

Finalment, hem arribat a l'extensa platja de Platja de Sa Riera (41.9730,3.2111)Clica per veure'n la ubicació. , la més gran del municipi de Begur, amb 300 metres de longitud i 75 d'amplada. Aquí podrem recuperar forces, donar-nos un bany o refrescar-nos prenent alguna cosa a qualsevol dels seus bars o restaurants ubicats a peu de platja.

Antic nucli de pescadors on les velles barraques han donat pas a cases d'estiueig però que, malgrat tot, manté cert encís popular. Curiosament, és l'única platja de la Costa Brava la superfície de sorra de la qual no para de créixer. En els darrers 50 anys ha duplicat la seva superfície, malgrat les moltes tones que s'hi han extret i abocat a altres platges on succeeix tot el contrari.
Es tracta d'una platja molt típica de la Costa Brava ja que es troba arrecerada per un entrant amb roques a banda i banda i que compta amb unes antigues cases de pescadors molt acolorides.

















A més disposa d'una font natural, i raja amb un bon doll.


1 30'
1,4 Km
3 m
41.9723,3.2119Clica per veure'n la ubicació. Font de la Platja de sa Riera
La localitzem a la sorra de la platja de sa Riera, entre el port des Pi i les casetes de pescadors, al costat d'una petita zona enjardinada.
Es tracta d'una font isolada i orientada al mar, formada per un muret frontal de pedra i forma semicircular, rematat per una vorada de petits carreus escairats.
L'aigua raja generosament per un broc de ferro situat a la part alta i omple una pica de pedra de planta rectangular. El sobrant de la pica vessa per l'esquerra i s'escola per la sorra fins el mar.


















Davant nostre tenim una visió de les Illes Medes a la llunyania.                        



A la zona sud de la platja continua el camí de ronda en direcció a Aiguafreda, per una zona cimentada que ens aboca a un camí empedrat i amb murs de pedra, que ens farà resseguir la façana marítima.


         


De seguida passem per damunt de la cala des Pí (41.9734,3.2131)Clica per veure'n la ubicació. , una petita platja d'uns 25 metres de llargada aixoplugada per pins i banyada per unes aigües manses a causa de la seva situació.



Deixem enrere sa Riera.

                        

Seguim el camí empedrat que ressegueix la façana marítima, acompanyats tothora d'unes fites blanques a les roques, com a senyal de la ruta. Passem arran del mur de les cases, trepitjant la roca.

                                                          


Quan portem uns 300 metres des de sa Riera assolim punta d'en Toni (41.9740,3.2137)Clica per veure'n la ubicació. .

                                 
      

Passem pel costat d'una porta d'embarcament d'una casa, i més endavant voltem la seva piscina. Superada la piscina, el camí baixa i tornar a pujar, seguint la direcció de les balises blanques.

A la meitat de la pujada, trobem una bifurcació; el brancal de l'esquerra volteja la roca alhora que el caminet esdevé estret i passa molt arran del buit. No té cap problema per gent que no tingui aversió a les alçades, és un tall curt de pocs metres. Si ho preferiu, preneu el trencall de la dreta que marxa en sentit sud i en un centenar de metres us abocarà al carrer s'Antiga. Si el seguiu 300 metres a l'esquerra trobareu un pal senyalitzador i unes escales que haureu de baixar per tornar a enllaçar amb el camí de ronda.

Nosaltres vam prendre la primera opció, més curta, seguint les balises blanques.

                         
                
                              
            

300 metres més enllà som a punta des Pou (41.9736,3.2166 )Clica per veure'n la ubicació. .

                                    

Baixem una cinquantena de metres i enllacem amb l'opció que hem rebutjat abans que ens ve per la dreta. Continuem per la façana litoral, pujant per unes escales que esdevenen un camí empedrat que ens acompanya en el recorregut d'aquest espai protegit, un xic ombrívol, on veurem marques de sender local.



Al cap de 400 metres som a la punta de la Creu (41.9739,3.2214)Clica per veure'n la ubicació. .

                       

Passada la punta de la Creu ens encarem al sud-est. Al cap de 800 metres estem en una clariana elevada, amb un grup de cases enlairades a la dreta i un clap de pins a la llunyania. Cal buscar a la dreta, doncs amagada entremig dels arbres, trobarem la font de Fontanelles.


2 1h 15'
3,3 Km
50 m
41.9695,3.2266Clica per veure'n la ubicació. Font de Fontanelles
La localitzem al costat del camí de ronda que va de sa Riera a Aiguafreda, aproximadament entre la illa de sa Pega i la punta de ses Negres.
Es tracta d'una senzilla font. Només és un broc de plàstic que surt d'entre unes roques, no disposa de pica ni bassal.



















D'aquí estant, prenem com a referència el clap de pins que veiem a un centenar de metres en direcció est. Ens hi dirigim. Hi ha un mirador natural amb un banc (41.9696,3.2273)Clica per veure'n la ubicació. .

                   
          

I fantàstiques vistes de les illles Medes



Des d'aquí anem en direcció sud-est uns 50 metres i anem a parar a un carrer asfaltat, el carrer Sa Nau Perduda, el qual fem a l'esquerra. Una mica més d'un centenar de metres defugim abandonem el carrer que se'n va per l'esquerra i baixa a buscar Ses Negres. Nosaltres pugem per unes escales que ens queden a la dreta.

                                       

Al capdamunt de les escales ens trobem amb el carrer Ses Negres que ens talla i que fem a la dreta. Uns 100 metres més endavant som en un encreuament de carrers, seguim pel que marxa més en direcció sud i lleugera baixada. De mica en mica es va adreçant al sud-oest i al cap de 200 metres girem envers l'esquerra pel carrer Cap sa Sal. Seguint-lo 300 metres ens aboca en un aparcament i una petita rotonda on també hi trobem un restaurant. Aquí hem de buscar unes escales que baixen cap al mar. A l'esquerra ens queda un gran hotel reconvertit en apartaments turístics. Ben bé podria haver-se evitat.

                      

El tram que ve a continuació, ben arranjat amb esglaons i rampes de pedra i perfectament protegit per baranes de fusta, ens condueix a la cala d'Aiguafreda (41.9645,3.2271)Clica per veure'n la ubicació. .

                                       
                     

Aquesta cala té una rampa d'avarada per la qual surten al mar les barques i on s'allotgen, perfectament alineades, més de 150 embarcacions a la temporada d'estiu.

          
     

I també té la seva bonica font natural.


3 1h 45'
4,6 Km
3 m
41.9645,3.2269Clica per veure'n la ubicació. Font d'Aiguafreda
Bonica i ben conservada font emplaçada a la mateixa cala d'Aiguafreda, al costat de la rampa d'avarada.
La font està orientada al mar. Es tracta d'un muret de pedra vista, de menys d'un metre d'alçada, que forma un angle recte i salva el desnivell. A banda i banda hi ha unes escales que ens baixen al nivell de la font i també de la cala, alhora que delimiten l'espai.
Al vèrtex és on s'hi ubica el brollador, una gran llosa de forma còncava fa de frontal. Del mig surt un broc de pedra en forma de cap d'animal per on brolla l'aigua que cau a un bassal al terra per on desguassa. A banda i banda del brollador hi ha dues granotes esculpides a la mateixa pedra.
Damunt del brollador hi tenim una gran pedra de forma còncava on s'hi va esculpir uns peixos la següent inscripció: "Benvinguts i respecteu el aquest lloc".



                                          


El camí de ronda segueix des de dalt de les escales que estan al costat del xiringuito, a la petita zona de pícnic.

                       
                                          


El camí està perfectament condicionat, amb rampes i diversos trams d'escales. Veiem tot el recorregut al costat del mar i ens regala unes bellíssimes panoràmiques d'aquest característic litoral abrupte i rocós.

                          

Després de 350 metres de recorregut podem veure les llargues i enfilades escales que baixen des del camí de ronda fins a les roques de la cala ses Vaques (41.9623,3.2293)Clica per veure'n la ubicació.

Una cala petita i rocosa que compta amb unes espectaculars escales que baixen fins a l'aigua , encara que no et recomano que et banyis aquí si no ets molt expert, ja que hi ha força roques i les onades solen assotar aquest bonic racó.
             
                              
           

                                         


400 metres més tard arribem a la cala Sa Tuna, amb les casetes blanques davant del mar.


4 2h
5,3 Km
0 m
41.9607,3.2296Clica per veure'n la ubicació. Sa Tuna
Conjunt de casetes, algunes antigues cases de pescadors i altres edificades com a segona residència, arrecerades en una petita cala de gran bellesa paisatgística. El conjunt urbanístic és, però, força dens i poc harmoniós amb l'entorn.
Aquesta platja està protegida de les onades per un braç de roca conegut com la Punta des Plom.
És una de les cales més boniques, conegudes i visitades de Begur, amb una bella estampa de poble pescador per les casetes emblanquinades que dirigeixen la seva mirada cap a la mateixa platja i les barques que es disputen amb els banyistes la meitat de la platja i de la seva entrada al mar.






Aquest és el final del nostre itinerari. La tornada serà desfent els 5,3 quilòmetres que hem fet a l'anada.

                            

F 3h 45'
10,7 Km
9 m
41.9804,3.2063Clica per veure'n la ubicació. Platja del Racó (Begur)

Inici i final del recorregut.