2
Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-333 (Cerdanya i Alt Urgell)

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.299 m
42.3807,1.6653Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Rocaviva (Músser o Mussa)
A la dreta del riu d'Arànser hi ha Músser (o Mussa), al serrat de l'Alzinera, amb l'església parroquial de Sant Fructuós, romànica. Al poble hi ha una petita indústria formatgera i una altra d'esclops. Al límit amb el municipi del Pont de Bar trobem Sant Joan de Sobeig, bella ermita del primer romànic. El llinatge dels Saga hi tenia drets en època medieval. Habitat des del neolític, el poble de Músser està documentat des del segle X (s'anomenava "Munciar"). Els carrers del nucli antic i la plaça Major són de gran interès perquè conserven plenament l'estructura medieval. Hi ha cases antigues amb arcades de pedra, balconades de fusta, portals adovellats... Un conjunt de gran encís que s'ha preservat pel seu relatiu aïllament. Com a curiositat cal dir que fins ben entrat el segle XX va ser l'únic municipi cerdà on es conreava la vinya. Segons la tradició, Músser va tenir un castell, el qual diuen va manar construir el cabdill musulmà Musa II, i el poble va créixer al seu redós. Es diu d'aquest cabdill que tenia una filla molt bonica anomenada Oria Ben Musa que, havent mort molt joveneta, fou enterrada al lloc anomenat prat d'Ambell.

Davant l'aparcament trobem un primer pal informatiu que ens indica la direcció a seguir per anar a Rocaviva-Laberint Màgic.

                      

Prenem doncs un ample i descendent camí de terra que marxa inicialment en sentit més aviat nord.

                                                

Abans de 150 metres som al costat d'un petit saltet d'aigua al mateix marge del camí.

                    

I tot seguit la font al Camí de Rocaviva.

1 5'
0,2 Km
1.285 m
42.3821,1.6643Clica per veure'n la ubicació. Font al Camí de Rocaviva
Es tracta d'un llarg abeurador d'obra arrebossada amb ciment arrambat al marge mitjançant un muret de pedra que reté les terres.
L'aigua raja per un broc de ferro situat en un extrem i també per un tub de plàstic. Enguany, estiu de 2023, el poble de Músser ha patit una forta sequera que ha comportat s'assequin diferents fonts i pous, inclosa la font del poble, la que hi ha a la plaça Major. Aquesta que us presento en aquesta fitxa seguia rajant i servia per abastir amb aigua de boca a la població que baixava a aplegar-la.























Passada la font el camí gira envers l'esquerra, 200 metres més endavant creuem el torrent de Sant Feliu, avui totalment eixut. Ara anem en direcció sud durant 250 metres, moment en que trobem un rètol que ens indica Rocaviva a la dreta.

                        

El camí transcorre a l'ombra dels arbres, cosa que s'agraeix.

                                                

Al cap d'uns 300 metres des de l'últim rètol passem a frec d'un búnquer de la Guerra Civil i uns altres 200 metres més enllà arribem a un espai obert on hi ha l'entrada a la propietat de Rocaviva (42.3780,1.6572)Clica per veure'n la ubicació. . Aquí hem hagut d'esperar a una altra família que també tenia visita concertada.

                      

Passem la tanca de fusta i continuem per un senderó que marxa en sentit nord-est amb àmplies vistes a l'Alt Urgell.

                                       

200 metres després, a peu de camí, trobem la primera escultura.

                          

Uns metres més amunt ens espera l'Ester, una magnífica guia que amb les seves explicacions traspua i sap transmetre l'esperit del lloc. Som a Rocaviva, el Laberint Màgic.


2 30'
1,3Km
1.324m
42.3796,1.6563Clica per veure'n la ubicació. Rocaviva, El Laberint Màgic
L'espai Rocaviva està situat entre la Cerdanya i l'Alt Urgell, prop del poble de Músser.
Rocaviva es defineix com un laberint màgic, un portal de Terraíndia, que s'estén fins el fons de la vall. Dins l'espai escultòric s'hi troben més de 600 escultures esculpides en pedres totes elles situades al mig del bosc: mandales, cares, geometries asimètriques... L'indret està catalogat com a Patrimoni Monumental de Lles de Cerdanya i de Pont de Bar. L'any 2010 fou declarada Bé Cultural d'Interès Local. Cal reserva prèvia per visitar-la.
En Climent Olm és l'artista que va idear les gairebé de 600 escultures que hi ha dins el Laberint Màgic. Passejant per l'espai anireu trobant les seves múltiples obres i descobrir-hi els missatges d'aquestes, plenes de simbolisme, i també d'espiritualitat, humanisme, ecologisme i llibertat. Les escultures és va realitzar en 1986 i 2013, quan va haver-ne de marxar. El projecte va quedar abruptament aturat, casa i camins abandonats.
Si feu un tomb per Rocaviva veureu diferents escultures, totes elles situades en bonics indrets dins del bosc o en prats de muntanya. Un dels temes més recurrent és la representació de mans obertes i també de mandales, tot i que també la representació de rostres, harmonitzant asimetries i posant especial èmfasi en els ulls.
L'entorn, plantejat com un espai per a la reflexió, contacte amb la natura i retrobament personal, cerca una fusió entre l'art i el paisatge del voltant. L'indret es difon a través de l'Associació Cultural Rocaviva, d'utilitat social i sense afany de lucre. L'any 2017 es va reobrir al públic.


El que ve a continuació és un seguit de fotografies preses durant el recorregut per dins d'aquest interessant museu a l'aire lliure.



                               
        
                                                                           
                       
                                        
                          
           
                                 
     
                                        

A mig recorregut arribem a la cabana de la Fada, on hi trobem una font.


3
1,6 Km
1.373 m
42.3808,1.6552Clica per veure'n la ubicació. Font de la Fada
La font queda 75 metres per sota de la casa d'en Climent, davant la petita cabana de la Fada de qui rep el nom.
Es tracta d'una petita paret de pedra amb una aixeta de maneta i una pica feta de pedra.
L'Ester, la guia del museu, ens va explicar d'on prové l'aigua. Aquesta neix un quilòmetre més amunt i d'aquí és canalitzada primer fins la casa i a continuació fins la font de la Fada.









































Mirador de Rocaviva (42.3809,1.6555)Clica per veure'n la ubicació. .

                    

                                             
            
                                   
                         
                                                                                         

Acabada la visita, desfem el camí d'anada i tornem a l'aparcament.

F 3h
3,5 Km
1.299 m
42.3807,1.6653Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de Rocaviva (Músser o Mussa)

Inici i final del recorregut.