ARRÒS DE LLAMÀNTOL


Ingredients per a 4 persones:

Per al brou de peix:
1 ceba
2 tomàquets madurs
3 dents d'all
200 g de crancs i/o caps de gamba
3 l d'aigua bullent
500 g de cap de rap
500 g de peix de roca
1 fulla de llorer
2 nyores


Per l'arròs:
6 grans d'all
2 cebes de Figueres
2 tomàquets
1 pebrot verd
1 llamàntol d'aproximadament 1 Kg
1 got de vi blanc sec
5 tasses (de les de cafè) d'arròs
sal
pebre
oli d'oliva


Preparació:

En primer lloc prepararem el brou de peix de la següent manera: En una olla amb una mica d'oli es sofregeix la ceba tallada a rodanxes, els grans d'all i els tomàquets a trossos grans. S'afegeixen els crancs i els caps de gamba. Quan ja estiguin rossos es tira l'aigua bullent, el cap de rap, la resta de peix, la fulla de llorer i les nyores punxades amb una forquilla. Es sala i es deixa bullir 1 hora a poc foc. Encabat es cola.


Mentrestant anem fent l'arròs: Es posa una mica d'oli d'oliva en una cassola i es sofregeixen els alls ben picats. Quan comencin a estar daurats s'hi tira la ceba picada, després el tomàquet ratllat i una mica més tard el pebrot verd tallat a trossos.
Quan el sofregit estigui gairebé al punt s'afegeix el llamàntol, que prèviament s'haurà escaldat i tallat a trossos. S'acaba de sofregir una mica i s'aboca el got de vi blanc. Es deixa fer fins que es redueixi l'alcohol.

A continuació, es cobreix tot de brou de peix, ben bullent, es salpebre i es deixa bullir durant uns 10 minuts. Tot seguit es tira l'arròs i es deixa coure a foc ben fort durant uns 15 minuts, depenent del tipus d'arròs, si cal s'hi afegeix una mica més de brou bullent. Finalment es serveix quan encara estigui l'arròs una mica dur.


Aquest arròs ha de quedar un xic caldós. Per tal, haurem de jugar amb la quantitat de brou i la intensitat del foc, per a evaporar solament el necessari. Si se'ns asseca massa i ens veiem obligats a regar-ho, afegirem brou bullint que haurem de tenir sempre preparat.