Font del Ràdium


Granollers (Vallès Oriental )
Coordenades GPS:41.6012,2.2681Clica per veure la ubicació.
Alçada:164 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre-2013


La font del Ràdium i els seus boscos es troben situats dins el medi natural de la serra de Ponent, al nord-oest de la ciutat de Granollers. L'accés fins a aquest espai es pot realitzar tant en cotxe com a peu. Per accedir-hi en cotxe des de Granollers, cal anar en direcció a la carretera C-29 (abans N-152), abans d'arribar-hi, a l'alçada del coll de la Manya, s'agafa una sortida a la dreta que ens porta a una zona industrial, per on cal circular uns metres fins al segon carrer a la dreta, anomenat de Francesc Duran i Reynalds, al final del qual , a mà dreta, trobem una rampa que ens baixa al torrent i a continuació unes escales de fusta que ens pugen a la font.


Son tres fonts de nova construcció, a tocar una amb les altres, d'aigua provinent de la xarxa municipal, emplaçades en el lloc on havia estat la desapareguda font del Ràdium:
La primera d'elles es va construir de manera semblant a l'original; dos bancals de pedra en forma de semi-cercle amb una obertura per accedir a l'interior i entre ells una gran llosa allargada, disposada en vertical, a la part baixa de la qual una aixeta de polsador deixa rajar l'aigua que cau a un llarg enreixat que circula perpendicular a la font, al mig del terra empedrat.
La segona font queda a només tres metres a l'esquerra de la primera, formada per una llosa allargada disposada en vertical, clavada directament al terra, amb una aixeta de polsador a la part alta per on brolla l'aigua i cau en un bassal rodó arran de terra.
L'última font es troba a uns 20 metres al nord-oest de les altres, a peu de camí. És una font singular, feta amb travesses de tren. Dues travesses unides i clavades al terra li fan de frontal, amb una aixeta de polsador per on raja l'aigua que cau en un bassal quadrat, fet també amb travesses, i que envolta el frontal.

Durant l'any 2000 es va poder recuperar aquest indret natural gràcies a la iniciativa de l'Ajuntament de Granollers mitjançant el taller d'ocupació La Font.
L'aigua que antigament rajava de la font tenia un gust singular i característic. Davant d'aquestes qualitats organolèptiques, els anys vint i trenta del segle XX es va difondre la idea d'una possible presència de radi en les aigües, com ho demostren escrits i anuncis de l'època que exaltaven les propietats radioactives de l'aigua. D'aquesta característica poc usual va derivar el nom de la font, Ràdium.

La documentació l'he tret d'un interessant treball sobre la recuperació de la font del Ràdium que va fer en F. Xavier Romero. http://www.raco.cat/index.php/Lauro/article/view/48353