Font de Can Barret


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4329,2.1423Clica per veure la ubicació.
Alçada:170 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer-2015


Emplaçada dins els jardins de Montbau, al districte d'Horta-Guinardó, entre els carrers de la Poesia i Joan Sales, al mig d'una esplanada i sobre un replà quadrat i pavimentat.


La font és de nova construcció, tota feta d'obra vista. Un pilar central de base quadrada i teuladeta presideix la font, on s'hi ubica la sortida d'aigües per mitjà de dos brocs de llautó disposats a dues parets oposades. L'aigua cau a unes piques a mitja alçada amb lleixes a banda i banda. En una altra de les cares del pilar central hi trobem l'escut de la ciutat de Barcelona gravat en marbre blanc i a l'oposada el registre metàl·lic de servei. Disposem també de dos bancals adossats als laterals que serveixen de respatller.

Encara avui dia la seva aigua és molt apreciada per la gent del barri i sovint es fan cues amb ampolles i garrafes esperant torn per omplir-se d'aigua. Hi va haver un intent per part de l'ajuntament de clausurar la font, per les modificacions urbanístiques que s'hi volien fer i pel risc que l'aigua no fos potable. La reivindicació dels veïns va impedir-ne la desaparició i es va traslladar al mig dels jardins de Montbau, on es troba actualment.

És la darrera font que queda a la superfície d'aquesta banda de la serra de Collserola quan anys enrere hi discorrien diverses. Primitivament brollava al capdamunt del carrer Poesia quan encara la zona estava a mig urbanitzar.

La font de Can Barret es l'única mostra que roman de l'esplèndida finca de Can Barret, que data del segle XVIII, quan les famílies Druet i de Foyé van arribar del Rosselló. El 1851 Francesc Barret i Druet estava casat amb Costància Carafí i de Foyé i van adquirir el mas per convertir-lo en una finca d'esbarjo amb magnífics jardins, templets, estanys i jocs d'aigua gràcies a l'abundància de que disposava. Can Barret, casa rural primer (segle XVIII) i casa senyorial després (segle XIX), era una casa situada en zona pròxima al que avui és el carrer Harmonia. Tenia una extensa heretat que va servir per construir el barri de Montbau. A l'entorn de la casa hi havia uns magnífics jardins amb construccions de caire ornamental amb jocs d'aigua i un gran llac. En aquests jardins es van conèixer Arístides Moragas i Barret (Can Frares o Can Moragas) i Consol Barret Carafí (Can Barret) i l'any 1863 es van casar a la capella de la Can Frares. El seu fill, Francesc Moragas i Barret (1868-1935) seria el fundador de la Caixa de Pensions.