Font de l'Angle


Calders (Moianès )
Coordenades GPS:41.7564,1.9239Clica per veure la ubicació.
Alçada:259 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015
Caminades:
I-206  Clica per enllaçar amb la caminada I-206.


També coneguda com a font de la Barraca. Es troba entre el Cingle de l'Angle i el serrat homònim, a no més de 150 metres a ponent en línia recta de la masia de l'Angle de qui rep el nom i a tocar del torrent de l'Angle que, escassos 30 metres més avall, aboca les seves aigües al riu Calders. Aquesta font resta a uns 200 metres al nord-est de la font del Boixar.
El seu accés és senzill. Tot i que la font pertany al terme municipal de Calders, ens hi adreçarem des de Navarcles. Així doncs ens situem a l'extrem més oriental del poble, al costat del polígon industrial Pla del Cos, des d'on arrenca en direcció est una pista forestal en molt bon estat, anomenada el Camí de l'Angle. Sense deixar la pista, uns 1,2 quilòmetres més enllà, just un centenar de metres abans d'arribar a la masia de l'Angle (hi ha un pal indicador), trobarem a pocs metres a l'esquerra del camí unes escales de fusta que baixen directament a la font.


La font queda dins una barraca de pedra de base rectangular, d'uns tres metres de llargada per dos d'amplada i uns altres dos d'alçada, amb el sostre formant una volta de pedra. Només són visibles de la barraca les parets esquerra i frontal, la resta està coberta de terra i vegetació.

Dins la barraca s'hi ubica la sortida d'aigua. Aquesta brolla per un forat al mig de la paret del fons, és recollida per un petit broc metàl·lic i cau a un bassal allargat i arran del sòl que està empedrat. A banda i banda, arrambats a les parets laterals que li fan de respatller, disposem de dos bancs de pedra.

A la llinda de la porta d'accés a la barraca hi ha gravat el nom del que fora propietari quan es va construir la font, en Salvador Angla, i una data que no he sabut identificar. En qualsevol cas es tracta d'una font molt antiga.

L'indret és molt interessant paisatgísticament, per la combinació de la font dins una caseta de pedra, amb hàbitat i vegetació pròpia d'altituds més elevades, la proximitat del riu Calders, el pontet de fusta, els conreus i el magnífic roure que ombreja l'espai. Habitual espai de lleure i esbarjo, on hom busca la frondositat i la remor de l'aigua.