Font Rodona o de Santa Eugènia


Santa Eugènia de Berga (Osona )
Coordenades GPS:41.9002,2.2856Clica per veure la ubicació.
Alçada:530 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2022
Caminades:
I-214  Clica per enllaçar amb la caminada I-214. I-326  Clica per enllaçar amb la caminada I-326.


La trobem a les afores del poble per l'est, a escassos 250 metres de la plaça Major, a tocar del torrent de Santa Eugènia i a un centenar de metres més enllà de la font Xica.


Per accedir-hi ens situem a la part posterior de l'església, a la intersecció dels carrers Raval i de Santa Eugènia. Aquí, arrambat a la façana de l'esquerra d'una casa, s'inicia el Camí Ral que porta a Vilalleons. Prenem aquest camí que està arranjat, en lleugera davallada i direcció est. Al cap de poc més d'un centenar de metres, deixem a baix a l'esquerra la font Xica i tot seguit creuem el torrent de Santa Eugènia per una llarga passarel·la de fusta. Un cop a l'altra banda, abandonem el camí cimentat que puja al carrer Cadí i trenquem a l'esquerra per un senderó descendent que baixa a buscar la riera. Seguint-lo, al cap d'una quarantena de metres més avall, som al costat de la font Rodona o de Santa Eugènia que ens queda a la dreta.


La font consisteix en una paret de pedra del país lligada i adossada al marge, d'uns dos metres d'amplada per dos i mig d'alçada. De la part baixa brolla l'aigua a través d'un broc de pedra i cau damunt d'una roca plana formant un petit bassal per on desguassa directament al torrent que té a tocar.

Es tracta d'una antiga font, com ho demostra la inscripció que trobem gravada en una llosa de pedra al capdamunt de la font. La inscripció està escrita en llatí, que traduïda al català diria: "Sóc font de Santa Eugènia. Em va fer Segimon Casanova, rector al 1708". Segimon Casanova i Riquer va ser rector de la parròquia de la població entre els anys 1708 i 1732.

A sobre hi ha un pla que la gent feia servir per anar a berenar.

Durant el dijous gras la mainada del poble freqüentava l'indret.

El 1929 a resultes d'una forta sequera, Ramon Taña, propietari del mas Reguer, va donar permís per captar aigua de la font i es construí un dipòsit a sobre.