Font de Sant Sebastià


Bescanó (Gironès )
Coordenades GPS:41.9666,2.7481 Clica per veure la ubicació.
Alçada:98 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2017


Erigida als afores del poble per l'est, davant de la capella homònima i al costat mateix del cementiri municipal. Es troba a peu de l'antic camí Ral o de la vella carretera de Girona a Manresa, en un racó tranquil i solitari.
El seu accés des del bell mig del nucli urbà és senzill, doncs la capella de Sant Sebastià està ben assenyalada. Si venim des de Girona per la carretera N-141e, un cop haguem passat la rotonda d'entrada al poble, trencarem a l'esquerra pel passeig Sambola (a la cantonada trobaren un cartell que ens indica la capella de Sant Sebastià). Uns 125 metres més endavant serem en una cruïlla de carrers; defugim els dos que per la dreta es fiquen al poble i prenem el carrer de Sant Sebastià que surt per l'esquerra en sentit est. Només cal seguir-lo durant 350 metres i serem al costat de la capella de Sant Sebastià i del cementiri municipal, un a cada costat de camí. Vint-i-cinc metres més enllà de la porta del cementiri ens queda la font.


Es tracta d'una vella i completa construcció obrada en pedra del país, una part vista i l'altra arrebossada. Consta d'un doble mur en forma de Z que reté les terres i alhora acull la cisterna de captació, amb més alçada al centre que als costats, com si d'un caminet es tractés.

A la part central és on s'hi ubica pròpiament la font. L'aigua brolla per un broc metàl·lic situat a baixa alçada, cau a una pica semicircular de pedra que queda per sota del nivell del sòl que està empedrat i desguassa per un enreixat. Un parell de pams més amunt del broc principal n'hi ha un altre que només raja en èpoques molt humides. A l'esquerra i integrat al mur tenim un petit abeurador rectangular que s'omple amb l'aigua que sobreeix del dipòsit de reserva.

El seu frontal és una gran llosa de pedra rectangular disposada en vertical on hi trobem gravades diferents frases en català, castellà i llatí; voldria destacar l'última d'elles "Qui hagi begut que tanqui", fent referència al tap lligat amb una cadeneta que regula la sortida de l'aigua. A la part baixa de la llosa, sobresortint d'aquesta, hi ha gravat l'any de construcció, 1854 i damunt seu la imatge de Sant Sebastià.

Al costat dret del brollador s'hi ha col3locat una placa de granit amb el nom de la font.

Diuen que l'aigua d'aquesta font era tinguda per curativa; segons la creença popular, aclaria la vista i curava els lleganyosos.

A la dècada dels anys setanta del segle XX s'hi van afegir una taula i uns bancs de pedra per seure que harmonitzen encara més l'espai i conviden a reposar una estona a l'ombra.