Font de Santa Agnès


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6471,2.0160Clica per veure la ubicació.
Alçada:828 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2017
Caminades:
I-258  Clica per enllaçar amb la caminada I-258.


Es localitza a uns 700 metres al nord/nord-oest en línia recta del cim de la Mola, a la seva cara nord i situada a la canal de Santa Agnès, dins una cova al costat de l'ermita homònima.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, una d'elles és pujant des de Can Robert per la canal de l'Abella fins els peus del Morral del Drac i d'aquí prendre el camí descendent que porta a l'ermita de Santa Agnès tot baixant per la canal homònima. Us en faré cinc cèntims: Prendrem com a punt de partida l'aparcament de Can Robert, a Matadepera. Per accedir-hi des de Terrassa cal agafar la carretera BV-1221 cap a Matadepera i seguir direcció al coll d'Estenalles i Talamanca. Al quilòmetre 6 d'aquesta carretera, ja sortint de Matadepera, prendrem un desviament a la dreta cap a Can Robert (compte que no està senyalitzat si venim de Matadepera, sí ho està si ho fem des del coll d'Estenalles). Seguirem per l'avinguda de Rocafort fins trobar l'avinguda de Can Marcet que prendrem a l'esquerra. Al capdamunt d'aquesta avinguda anem a parar al carrer de Boixaderes que ens talla i que fem envers la dreta durant uns 200 metres. Aquí arrenca per l'esquerra una pista de terra que seguirem fins la masia Can Robert, on estacionarem el vehicle en un dels aparcaments habilitats i senyalitzats pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, punt de partida de diferents excursions.
Ja a peu comencem seguint els senyals verds i blancs corresponents al sender local SL-C-50 per un caminet ben arranjat que s'endinsa en el bosc en sentit nord-est. Deixem a l'esquerra una gran bassa de reg, passem pel costat d'una bonica zona rocallosa i abans d'un centenar de metres des del començament anem a parar a una pista forestal que ens talla; a l'esquerra la pista puja a Can Pobla, a l adreta ens queda l'enrunada masia de Can Robert, la qual dóna nom a l'entorn. Cal seguir per un corriol ascendent que arrenca a l'altra banda de la pista. És una drecera costeruda que s'endinsa en el bosc però ens estalvia un trosset de pista. Al cap d'escassos 175 metres voregem les Tombes de Can Robert i una cinquantena de metres més endavant s'acaba la drecera i som de nou a la pista principal, concretament en un pronunciat revolt d'aquesta. Des d'aquí prenem una altra drecera que surt a mà dreta en direcció nord-est. Tornem a guanyar recorregut a la pista que s'enfila força per un terreny rocallós que ens durà, 150 metres més amunt, de nou a la pista forestal de Can Pobla, que fem a la dreta, planerament. De seguida trobem un pal indicador. En aquest punt abandonem la pista que continua el seu recorregut cap a Can Pobla i trenquem a l'esquerra per una sendera que s'enfila muntanya amunt per la canal de l'Abella. Sense deixar el camí que està ben fressat i és molt freqüentat, uns 1,3 quilòmetres més amunt arribem a un encreuament de camins a peu del Morral del Drac.
Rebutgem el brancal de l'esquerra que duu al coll d'Estenalles, també el de la dreta que puja a la Mola i prenem el corriol que surt d'enfront en baixada constant. Anem fent ziga-zagues per un camí amb moderada pendent i ben marcat, amb direcció nord-est al començament. Una mica més d'un centenar de metres després, just al descriure un revolt a l'esquerra, trobem una bigueta informativa i un corriol a la dreta que duu a la font Soleia, el qual obviem i continuem pel més marcat que no para de baixar. Una cinquantena de metres més endavant el camí queda més aviat orientat al nord. Sense deixar de baixar i sempre per dins el bosc anem circulant per la canal de Santa Agnès. 150 metres més avall deixem un caminet descendent a la dreta i seguim de front i planerament una setantena de metres més, fins que el camí ens aboca a l'ermita de Santa Agnès i la seva font. Entrem al recinte per una portalada de pedra que dóna accés a un pati encerclat. Un cop dins trobem en un extrem una balma, a l'altre l'ermita i entremig una obertura a la roca que es fica en una galeria on hi ha la font.


La font es troba dins una galeria que queda just al costat de la cambra de l'ermita. Unes basses de formes sinuoses recullen l'aigua que regalima de les parets i el sostre de la cova. Aquestes basses podien haver servit com a safareigs de l'època.

La seva ubicació dins una cova i l'estat ruïnós de l'ermita li donen un estrany atractiu.

En quan a l'ermita que hi ha al costat, es troba documentada l'existència de l'ermita des del segle XIV i se sap que varen realitzar-se cerimònies fins entrat el segle XVII. En un passat va ser un convent de dones religioses encara que poc se sap de la congregació a la qual pertanyien. La capella romànica va ser reconstruïda a l'època gòtica en forma d'una petita nau de volta apuntada que a la part de la capçalera aboca a la roca viva, deixant un espai excavat on hi havia en el seu dia un altar.