Font dels Gossos o de la Capella de Sant Antoni


Torroella de Montgrí (Baix Empordà )
Coordenades GPS:42.0410,3.1263Clica per veure la ubicació.
Alçada:18 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2017


Emplaçada al bell mig del nucli urbà, a la plaça de la Vila, adossada al mur de migdia de la capella de Sant Antoni.


Es tracta d'un element format pel broc, que comunica amb la cisterna existent sota la nau de l'església, i una vella llosa de pedra col·locada a la part superior, amb una cornisa que la protegeix. La llosa de forma rectangular mostra un relleu amb l'escut de la vila on hi figura la data del 1725. A sota recull l'aigua un bassal rectangular a nivell del sòl que està empedrat.

En el seu origen, la font estava al centre de la plaça de la Vila de Torroella. A principis del segle XVII (1610/1611) la Universitat va acceptar el trasllat del dipòsit a l'interior de la capella de Sant Antoni i es va fer una cisterna, sota la nau del temple, que recull l'aigua de la deu anomenada Mare de la Font. El broc sortia a l'exterior a través del mur lateral de l'església, a un nivell més baix que el del carrer, raó per la qual van construir-s'hi dues escales enfrontades que baixaven a la font. En temps de la dictadura de Primo de Rivera es van fer obres a la font, aixecant el nivell de la cisterna i facilitant la possibilitat d'agafar aigua des del nivell del carrer.

Aquesta font és de les més antigues del poble i una de les que van abastir la població quan es desaconsellava el consum d'aigua de riu en cas d'epidèmies, com la del còlera.

L'aigua de la font prové de la Mina d'Aigua de Torroella, una galeria subterrània que recull l'aigua de dues deus i després la canalitza cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts. Va ser excavada a terra i les parets laterals dels seus murs estan formades per pedres de dimensions mitjanes ajuntades amb calç. Té el seu inici en una deu a l'exterior de la muralla i després de recórrer el passeig de l'Església acaba a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquella època era l'única font pública de la qual se'n té constància. És molt possible que l'existència d'una deu d'aigua al Palau del Mirador sigui tan antiga com la vila i molt probablement, sense aquesta deu mai s'hagués desenvolupat Torroella de Montgrí.