Font de Cal Teixidor


Vallcebre (Berguedà )
Coordenades GPS:42.2031,1.8192 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,112 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2017


Es troba a l'extrem sud-est del nucli urbà, davant de Cal Teixidor de qui rep el nom.
El primer que veiem quan entrem a Vallcebre és el campanar a mà esquerra. Doncs si agafem el carrer que surt per l'esquerra tot just haguem deixat el Campanar enrere i el seguim fins al capdavall trobarem la font i el safareig.


Recentment s'ha recuperat el conjunt en el marc d'un projecte local. Està format per una construcció en forma de porxo de teules àrabs a una vessant amb embigat de formigó sustentat per dues parets d'obra arrebossada que formen angle recte i una columna de maons vistos.

El porxo aixopluga un safareig d'obra rematada amb ciment, de planta rectangular i un sol cos, d'uns tres metres i mig de llargada per dos d'amplada, amb dues de les bandes inclinades per poder rentar i esbandir.

En un dels extrems del safareig és on hi trobem la font. Una paret de pedra del país lligada que emergeix dos pams de la part central en forma de caseta i fa de frontal. L'aigua raja per un broc de ferro colzat i omple un abeurador allargat que queda a sota i descansa en un pedestal de pedra. El sobrant alimenta el safareig.

Les parets interiors del rentador estan decorades amb antics estris que es feien servir per fer la bugada. També hi trobarem diferents cartells informatius amb explicacions i històries de la vida al poble.

Al nucli del poble, on històricament hi havia mancança d'aigua, s'utilitzaven diferents safareigs que eren de propietat i ús públic. L'últim safareig públic construït al poble va ser aquest, el de Cal Teixidor. A principis dels anys seixanta del segle passat, quan Vallcebre té prop d'un miler d'habitants per l'activitat minera, l'aigua de la font de Castellnou és conduïda fins el nucli del poble per tal de solucionar la històrica manca d'aigua. Amb el sobrant d'aquesta aigua, es fa el projecte del Safareig de Cal Teixidor. El 1963 l'Ajuntament va comprar els terrenys a Josep Torner Feliu de Cal Barrol per un import de 4.000 ' i es van iniciar les obres de construcció del safareig que van acabar l'abril de 1964, amb un cost total de 22.097 '. Aquest safareig suposà una gran millora per les dones de l'època, doncs podien rentar la roba de forma molt més còmode i evitaven fer llargs desplaçaments carregades de pes.