Font de Sant Eudald del Raval de Sant Pere


Ripoll (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2028,2.1859Clica per veure la ubicació.
Alçada:707 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019


No confondre amb la font de la plaça del Monestir, aquesta està erigida a la zona nord-oest de Ripoll, al costat de la casa número 40 del raval de Sant Pere.


El conjunt de la font està integrat al marge del pati de la casa de Sant Hou, aixoplugat sota un arc de mig punt bastit amb obra i emmarcat amb maons a plec de llibre.

La font queda un xic enclotada respecte del carrer, amb tres graons que ens faciliten l'accés i als laterals d'aquesta hi ha dos bancs enfrontats fets d'obra.

L'aigua raja a través d'una vella aixeta de maneta coberta de molsa.

Damunt del brollador tenim una placa de pedra amb el seu nom gravat.

El seu nom és en honor a Sant Eudald. També s'anomena font de Sant Hou, ja que es troba al costat de la casa que té el mateix nom, o coneguda també per la font de Serrallonga, ja que també hi ha una altra casa amb aquest nom.

En un pergamí de l'any 1351 se l'anomenava l'oratori del Coch. Després sol citar-se com la capella de Nostra Senyora del Socors, o font de Sant Hou. Més tard, el nom de Thou, Hou o Ou, que era la forma llatina vulgar de Eudaldus, pren la forma en català i passa a anomenar-se font de Sant Eudald.

L'aigua prové de la muntanya de Sant Roc i no se li atribueixen propietats medicinals. Es diu que la gent de Ripoll hi tenia molta fe en aquesta aigua per curar mals, actualment hi ha un rètol que posa que l'aigua no té garantia sanitària, això vol dir que no està connectada a la xarxa pública ni passa per cap dipòsit controlat.