Font del Capellà


Fontcoberta (Pla de l'Estany )
Coordenades GPS:42.1453,2.7828Clica per veure la ubicació.
Alçada:208 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2019


Localitzada a escassos 80 metres al sud-oest de la font de la Mare de Déu de la Font, per sota de la capella homònima. La font és situada entre el poble de Fontcoberta i la urbanització Melianta, molt a prop del veïnat de la Farrès. S'hi arriba pel camí de Missa de la Farrès a Fontcoberta.


Per arribar-hi sortim de Banyoles en direcció a Esponellà per la carretera GIP-5121. Tres quilòmetres després trenquem a la dreta pel carrer de Fontcoberta que ens dona la benvinguda al veïnat de Melianta. Al cap de 575 metres entrem en una rotonda i sortim al segon trencall que ens duu, 225 metres més enllà, al veïnat de la Farrès. Poc després, quan siguem al costat de Can Jan de la Farrès que ens queda a mà esquerra, cal desviar-se a la dreta per un estret carrer. De seguida deixem les últimes cases enrere i esdevé una pista de terra que 175 metres ens aboca un encreuament on aparquem el cotxe.


Ja a peu, defugim el brancal de l'esquerra i anem cap a la capella de la Mare de Déu de la Font que tenim davant mateix. La deixem a l'esquerra i continuem per un caminet que marxa en sentit sud-est i lleugera baixada. 75 metres més endavant, poc abans d'arribar al trencall de la font de la Mare de Déu de la Font, trobarem a mà dreta un corriol que es fica en el bosc i ens porta, 75 metres més enllà, a la font del Capellà.


La font sempre raja, però ho fa sense broc. L'aigua surt d'una deu que brolla per sota d'una petita cavitat practicada entre les pedres.

Just a l'arrencada del desguàs hi resta una paret molt deteriorada d'una construcció antiga que segurament embassava l'aigua de manera poc profunda.

Uns pocs metres més avall, i a un nivell inferior, hi trobem un rentador antic que serveix per regar els horts propers.

L'aigua és molt calcària, com tota la de Fontcoberta, de manera que quan cau al rentador ha aconseguit formar concrecions de travertí molt interessants.

Segons la tradició oral, era la font on es rentaven o submergien els malalts des de l'època medieval per guarir-se llagues i malalties, abans que aquesta tradició es desplacés a la font de la Mare de Déu de la Font.

El nom de la font prové del fet que gran part del paratge de la Mare de Déu de la Font i dels horts circumdants són propietat de la parròquia de Sant Feliu de Fontcoberta.