Llibres sobre les fonts

111 Fonts del Montseny i altres indrets per descobrir

Autor:Lluís Pagespetit i Blancafort
Editorial:Farell

Trenta-sis itineraris, cent onze fonts, el Montseny i l'aigua. Aquest llibre pretén donar una ullada al llegat cultural i natural de l'aigua a través de les seves fonts, perquè, al massís, aquest binomi es mostra d'una manera esplendorosa i ancestral.

Amb tres pretensions confessades: la de deixar-se portar, caminar i descobrir tot passejant que estimem una mica més el Montseny; la de recordar-nos el valor de preservar aquests racons com a font de coneixement d'un llegat cultural i natural, i per valorar aquest bé escàs.La diversitat de paisatges ens predisposa positivament per al joc de recerca, a mena de petits reptes d'orientació, de lectura de la descripció del recorregut i d'interpretació dels mapes que les acompanyen. El fet emotiu és veure rajar la font.Fonts del Paratge Natural de Poblet

Autor:José Luis Peña
Data:Any 2010
Editorial:Diputació de Tarragona
Col·lecció:Guies temàtiques de la Medusa

El llibre recull un minuciós inventari de les fonts del Paratge Natural de Poblet. Cada font té la seva corresponent fitxa, amb fotografia i localització.Camins d'aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola.

Autor:Miquel Tormos i Rami
Data:2007
Editorial:Ediciones Desnivel
Col·lecció:Guies d'excursionisme


La serra de Collserola constitueix la frontera oest de Barcelona i bona part del seu territori es troba en el cor de la seva àrea metropolitana. La importància del seu patrimoni natural i cultural, així com l'estratègica situació en una zona densament poblada, van motivar la seva protecció com a Parc Natural Metropolità. Una serra tan propera però alhora tan desconeguda.

Coneixerem la serra d'una altra manera, caminant i descobrint un dels seus patrimonis més interessants, les fonts. Pels seus camins ens aproparem a racons i indrets d'una magnífica bellesa que ens permetran contemplar la gran diversitat natural i la riquesa cultural del parc. Les fonts necessiten ser conservades, per això us convidem a resseguir cadascun dels itineraris de Camins d'aigua. Us engresquem a gaudir de la serra i convertir-vos en agents actius per recuperar els meravellosos i enigmàtics racons que ens guarda Collserola.

Camins d'aigua és una obra feta des de l'experiència, la vivència i l'estimació per la serra. Cadascuna de les cent fonts que es descriuen en els vint itineraris són la mostra de la feina constant que en Miquel Tormos ha realitzat des de fa més de vint anys, tot buscant, recuperant i restaurant moltes de les fonts que en aquesta obra es presenten.


Les fonts Martorellenques

Autor:Adolf Candela, Antoni Sánchez i Quíxol Soriano
Data:2011


És una obra de 48 pàgines amb fotografies i explicacions de 16 fonts o elements hídrics de la població a més de les fonts desaparegudes de Martorelles.


El paradís del Montseny. Les fonts de Viladrau, 12 rutes per seguir-les.

Autor:Òscar Farrerons Vidal
Data:2013
Editorial:Farell Editors i Dissenyadors.
Col·lecció:Llibres de Muntanya.
Web:http://fontsdeviladrau.jimdo.com/


El Montseny és una de les Reserves de la Biosfera més importants i amb més biodiversitat del nostre planeta. La seva configuració geològica li permet de tenir nombroses fonts i aigua abundant. A Viladrau, l'aigua és un dels elements singulars del poble. El llibre recull i descriu més de 120 fonts situades dins aquest terme o als seus límits. 12 itineraris ens permeten conèixer-les de prop i descobrir el territori. Les fonts, per si soles, són el millor pretext per fer una excursió. Les històries i poesies que les ambienten, i viure i trepitjar un país ric en natura i patrimoni, són uns grans valors culturals que cal preservar.


Fem memòria 2. Les Fonts de Sant Fost.

Autor:Jaume Rifà, Amadeu Rovira i Josep Gurri
Data:2009
Web:http://www.jaumerifa.cat/

Es tracta del segon volum dels fascicles col·leccionables que porta endavant l'historiador local Jaume Rifà sobre diferents aspectes del Sant Fost de Campsentelles del segle XX. En aquesta ocasió, acompanyat de l'Amadeu Rovira i d'en Josep Gurri, fa una ressenya històrica i geogràfica de la quinzena de fonts que resten a la nostra població (a principis del segle passat n'hi havia una cinquantena), els itineraris a peu per arribar fins a aquestes i una bona colla de fotografies antigues. Un llibre molt accessible per a tots els públics, però sobretot, molt pedagògic.


Els llibres estan a la venda al quiosc Mickey de Sant Fost, al quiosc Angelina de Martorelles, a la Llibreria L'Illa de Mollet, a la Llibreria La Gralla de Granollers, a la Llibreria El Full i a Saltamartí Llibres de Badalona, i a la Llibreria Multicolor de Tiana. També contactant directament amb l'autor a la seva adreça de correu electrònic.


Els camins de l'aigua. Fonts naturals i aigües al terme de Montblanc.

Autor:Joan Pallisé Coflent
Data:Juny-2006 primera edició
Editorial:Cossetània Edicions
Col·lecció:Petjades, núm. 7

Joan Pallisé Clofent, afeccionat des de molt jove a l'excursionisme i l'espeleologia, realitzà tot tipus d'activitats que li han possibilitat imbuir-se de la cultura i la tradició de l'excursionisme català i del seu esperit naturalista, tan arrelat al país. Durant anys ha desenvolupat les seves activitats tant al Club Excursionista Montblanc com al Centre Excursionista de Terrassa, a les respectives seccions d'espeleologia (GIEM i SIS). És enginyer tècnic industrial per la UPC i màster en Intervenció Ambiental per la UB. Ha desenvolupat la seva activitat professional, primer, en el sector de la instrumentació i control de processos industrials i, posteriorment, en l'àmbit de la consultoria de medi ambient i energia. Ha realitzat nombroses publicacions i articles especialitzats sobre aquestes disciplines.


Aquest llibre és un material de caire naturalista o excursionista, elaborat per un apassionat per la muntanya, el qual té com a eix principal la recerca i localització de fonts naturals a la regió nord-est de les Muntanyes de Prades. Però això no ho és tot. Si ens hi endinsem, hi trobarem una gran quantitat de topònims interessants i, alhora, hi copsarem la inquietud de l'autor per la pèrdua d'uns valors i una cultura que representen els noms propis que farcien el territori i que, com les fonts, si no tenim cura podem perdre pel camí.