Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-161 (Cerdanya)

Punts de referència:


Plaça Major de Músser (o Mussa) - Font de la Plaça de Músser - Església de Sant Fructuós de Músser - Pont del Diable de Músser - Capella del Benefi o del Roser de Lles - Font de Lles - Font de Sant Pere de Lles - Església de Sant Pere de Lles - Ermita de Sant Cosme - Font de la Bassosa - Font del Pou - Font d'Aransa - Església de Sant Martí d'Aransa - Font del Caterí - Font del Prat de les Basses - Font de la Roca - Font de Dalt de Músser - Plaça Major de Músser.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
14,8 Km 3h 35' 1.222 m 1.610 m 565 m 565 m Moderada
A trams
Si
15-08-2014

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Entretinguda caminada circular, en sentit anti-horari, que uneix els bonics pobles de Músser, Lles de Cerdanya i Aransa a través d'antics camins. Començarem a la plaça Major de Músser. Inicialment farem el camí Vell de Músser a Lles, resseguint la ruta 42 dels senders de la Cerdanya. A mig camí creuarem el riu d'Arànser pel pont del Diable. Des de Lles ens atansarem a Aransa, pel camí anomenat de Sant Cosme que passa per les ruïnes de l'ermita homònima i, ja a prop del nucli urbà ens refrescarem a la font de la Bassosa. Al llarg d'aquest tram anirem seguint en tot moment la ruta 15. Visitarem Aransa i sortirem del seu nucli urbà per ponent acompanyats de les marques grogues corresponents a la ruta 10; passarem per la palanca de la Verneda que creua el riu del mateix nom, per l'àrea recreativa de la Roca del Moro i enllaçarem amb el camí del Tor, assenyalat amb el número 8 i que és l'antic camí que unia Aransa i Músser. Més endavant abandonarem temporalment el camí del Tor per conèixer la font del Prat de les Basses que ens quedarà a ponent. Retornarem al camí i als pocs metres el deixarem definitivament per prendre un corriol a la dreta que passa per la font de la Roca i que continua fins Músser, on donarem l'excursió per acabada.


Aproximació:

Prenem com a punt de partida la plaça Major de Músser (o Mussa). Per accedir-hi ens apropem a Martinet per la carretera N-260 que va de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Un cop a Martinet ens desviem per la carretera LV-4036 cap a Lles de Cerdanya. L'accés no és complicat, si bé la carretera és revirada i el pendent fort; no obstant això, el paisatge resulta engrescador i variat al llarg de tot el seu traçat. Al cap de 3,5 quilòmetres, ens desviem a l'esquerra per una carretera asfaltada que en menys de 3 quilòmetres ens condueix al poble de Músser, on estacionem el vehicle en un aparcament que queda a l'entrada del mateix, a pocs metres de la plaça Major.


Itinerari:

0 0h
0 Km
1.304 m 42.3807,1.6660Clica per veure'n la ubicació. Plaça Major de Músser (o Mussa)
A la dreta del riu d'Arànser hi ha Músser (o Mussa), al serrat de l'Alzinera, amb l'església parroquial de Sant Fructuós, romànica. Al poble hi ha una petita indústria formatgera i una altra d'esclops. Al límit amb el municipi del Pont de Bar trobem Sant Joan de Sobeig, bella ermita del primer romànic. El llinatge dels Saga hi tenia drets en època medieval. Habitat des del neolític, el poble de Músser està documentat des del segle X (s'anomenava "Munciar"). Els carrers del nucli antic i la plaça Major són de gran interès perquè conserven plenament l'estructura medieval. Hi ha cases antigues amb arcades de pedra, balconades de fusta, portals adovellats... Un conjunt de gran encís que s'ha preservat pel seu relatiu aïllament. Com a curiositat cal dir que fins ben entrat el segle XX va ser l'únic municipi cerdà on es conreava la vinya. Segons la tradició, Músser va tenir un castell, el qual diuen va manar construir el cabdill musulmà Musa II, i el poble va créixer al seu redós. Es diu d'aquest cabdill que tenia una filla molt bonica anomenada Oria Ben Musa que, havent mort molt joveneta, fou enterrada al lloc anomenat prat d'Ambell.

El primer que fem és visitar la font de la Plaça i l'església de Sant Fructuós.

1

1.297 m 42.3806,1.6660Clica per veure'n la ubicació. Font de la Plaça Major de Músser
Trobem la font en un racó de la plaça Major del poble. Sembla que fou construïda l'any 1885, tal com ho demostra un gravat al frontal. La font queda aixoplugada sota un arc de mig punt de pedra. Al seu frontal hi ha collada una aixeta de polsador per on raja aigua de la xarxa municipal i un broc de ferro colzat per on brolla aigua de captació; ambdues aigües cauen en una pica plana de pedra picada que desguassa a través d'una canal oberta a un llarg abeurador de pedra rematada amb ciment que queda al seu davant.






















 
2

1.303 m 42.3812,1.6659Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Fructuós de Músser
Situada enmig de l'antic poble de Músser, l'església està documentada des del segle X, tot i que l'edifici conservat pot datar-se al segle XI. Té una nau única amb absis semicircular, amb lesenes, sobrealçat, i un campanar de torre, d'època tardana. És interessant la porta, amb tres arquivoltes adovellades en degradació.










































Creuem el bonic portal de pedra que hi ha a la confluència entre la plaça Major i el carrer de l'Església, seguint les indicacions de la ruta 42, corresponent als senders de la Cerdanya i coincidint amb el camí Vell de Músser a Lles. Passat el portal seguim pel carrer del Pont que marxa en sentit nord-est. Es deixa el poble de Músser enrere per un camí en algun tram empedrat i entre camps conreats amb gran saviesa i parets de pedra seca, que conformen un paisatge idíl·lic.  Es creua un collet i es perd de vista el poble per continuar endinsant-nos cap a la vall d'Aransa, davallant pel bosc, amb un ambient humit. Uns 1,3 quilòmetres des que hem deixat les cases del poble, creuem el riu d'Aransa pel pont del Diable (42.3898,1.6718)Clica per veure'n la ubicació. .

Antic viaducte de pedra que travessa el riu d'Arànser. A l'entrada del pont hi ha un cartell informatiu amb una llegenda, signada per Quim Guasch, que va lligada amb el dimoni.



Una vegada passat el pont, s'ha de seguir el corriol que va guanyant alçada poc a poc, en direcció est. Un quilòmetre més amunt, després de diferents marrades, creuem la carretera d'Aransa. Un cop a l'altra banda de la carretera, continuem pel camí sense deixar les marques del sender 42 que marxa en sentit nord-est. D'aquí en amunt tornem a trobar algun tram de camí empedrat des de temps immemorials per evitar l'erosió provocada per l'aigua. Al cap d'uns 240 metres fem una marrada dreta-esquerra i seguim cap al nord-est. Mig quilòmetre més endavant arribem ja a les envistes de Lles, entrant al poble per ponent.

Lles de cerdanya està localitzat entre els rius d'Arànser i de la Llosa, i proper al serrat d'en Bret, en un replà de la muntanya de la solana. No gaire lluny del nucli actual, hom ha trobat restes d'època neolítica i de l'edat del bronze. Els edificis més destacables són l'església de Sant Pere, d'origen romànic, i l'edifici dit de la Rectoria. Hi hagué un castell.
3 50'
3,6 Km
1.476 m 42.3903,1.6868lica per veure'n la ubicació. Capella del Benefici o del Roser de Lles
Al segle IX Lles era una de les parròquies del bisbat d'Urgell; en aquell moment la parròquia, dedicada ja possiblement a Sant Pere, era l'actual capella del Benefici, dita també del Roser. A la capella hi ha una excepcional troballa que procedeix del Santuari dels Àngels de la Llosa, que fou en el seu dia capella del Castell.







 
4

1.473 m 42.3909,1.6872lica per veure'n la ubicació. Font de Lles
Es localitza al carrer de la Travessa cantonada amb el carrer del Mig de Lles de Cerdanya, sota el mur d'una casa de la població. Es tracta d'una antiga font, construïda el 1703, tal com ho demostra una rajola de ceràmica collada al capdamunt del frontal. El frontal té forma de muntanya simètrica; al mig hi ha el broc, un petit tub d'acer inoxidable colzat, per on brolla l'aigua que després cau en un abeurador; aquest és llarg i rectangular, descansa directament a terra i té quatre barres de ferro que fan de separadors i alhora de contrafort. Està construïda d'obra i rematada tota amb ciment, quedant integrat en una sola peça tant el frontal com l'abeurador. Darrera la font hi ha uns testos amb flors, donant-li a l'entorn una nota de color.










 
5

1.475 m 42.3918,1.6875lica per veure'n la ubicació. Font de Sant Pere de Lles
Situada a la plaça Sant Pere de Lles de Cerdanya, al costat de l'església homònima. La paret de la font és de pedra lligada amb ciment, al mig hi ha un gravat amb el nom de la font, l'any de construcció 1957 i un peix; de la boca del peix brolla l'aigua i cau en una pica rodona de granit que descansa en un petit pilar cilíndric. Tota ella està dins d'una bassa rodona de pedra, rematada amb ciment per la part interior i pintada de color blau, semblant a les piscines.

 





6 55'
3,8 Km
1.475 m 42.3918,1.6882lica per veure'n la ubicació. Església de Sant Pere de Lles
Documentada des del segle X, l'església de Sant Pere de Lles té origen romànic però ha estat molt modificada en època posterior. Té una sola nau i un sòlid campanar de planta quadrada coronat amb teulat piramidal. El portal és adovellat.












El tram que ve a continuació és l'antic camí que unia els nuclis de Lles amb Aransa, està senyalitzat com a ruta 15 de la xarxa de senders de la Cerdanya i correspon a l'anomenat camí de Sant Cosme.

Sortim de la plaça de Sant Pere de Lles on hi trobem una indicació direccional que senyalitza el sender. Es tracta d'una ruta planera, amb poca protecció de l'arbrat, que creua el sector de camps de Lles de darrere el poble. Inicialment el tram és un camí d'ús agrícola que marxa en sentit nord-oest, passa a les proximitats de l'heliport. Més endavant fa una baixada i creua el torrent. Passem a tocar de La Roca dels Diners (42.4004,1.6765)lica per veure'n la ubicació. , que ens queda a la dreta.

Aquesta roca la trobem a uns 500 metres al sud-est de les runes de l'església de Sant Cosme i no gaire lluny de la Roca dels Músics. Antigament, els veïns que feien aquest camí de Lles a Aransa, o a l'inrevés, solien llençar una moneda al capdamunt de la roca, si no queia era senyal que la sort li seria favorable.











Continuem al mateix temps que el camí s'enfila lleugerament. Al cap d'uns 375 metres arribem a una petita zona d'esbarjo que ens queda a la dreta (només hi ha una taula de pedra) on també trobem les runes de l'ermita de Sant Cosme (42.4021,1.6727)lica per veure'n la ubicació. .

Aquest indret té unes impressionants vistes del Cadí i del Baridà, hi ha una petita àrea recreativa amb taules de pedra per descansar i gaudir-ne. 
















Uns 750 metres més endavant el camí passa pel costat de la bonica font de la Bassosa.















7 1h 35'
6,5 Km
1.490 m 42.4075,1.6693lica per veure'n la ubicació. Font de la Bassosa
Situada a l'antic camí que porta d'Aransa a Lles de Cerdanya, entre el cementiri d'Aransa i les ruïnes de l'ermita de Sant Cosme, en un indret ombrívol ple de pollancres i freixes. La paret de la font és un muret de pedres lligades on un tronc buidat fa de broc. L'aigua cau en un abeurador de pedra picada que descansa en un pedestal de pedres lligades.































Davallem pel costat del cementiri d'Aransa fins anar a petar a la carretera asfaltada que porta al nucli urbà i que fem a la dreta. Seguim la carretera durant uns 400 metres, fins el començament de les cases. Uns metres abans d'entrar a la plaça, trobem a mà dreta, sota les arcades que sostenen el carrer que puja a l'estació d'esquí de fons, la font del Pou.

Aransa (o Arànser) es localitza riu amunt en un espadat format per la confluència dels torrents de la Verneda i del Clot de Setut, que donen origen al riu d'Arànser. El monestir de Sant Miquel de Cuixà hi tenia possessions al segle X. El castell d'Arànser va ser una de les fortaleses dels comtes de Foix al segle XII. Posteriorment, el llinatge dels Saga hi va tenir drets per decisió reial. Fins al 1966, fou cap del municipi de Músser i Arànser.





 
8 1h 50'
7,7 Km
1.468 m 42.4084,1.6623lica per veure'n la ubicació. Font del Pou
La trobem a l'entrada del poble. La font queda sota les arcades que sostenen el carrer que puja cap a l'estació d'esquí de fons, el mateix mur de contenció li fa de paret frontal. L'aigua raja per un broc fet amb una pedra que sobresurt del mur i on li han encastat un tub de plàstic, i cau en una pica quadrada que després alimenta un doble abeurador situat sota l'arcada de la dreta; finalment l'aigua passa a un safareig que queda sota la següent arcada.

 



9

1.462 m 42.4074,1.6632lica per veure'n la ubicació. Font d'Aransa
Localitzada en una placeta al centre del poble, davant de Can Rossell. La font està adossada a un mur de pedra que li fa de paret. L'aigua raja per una aixeta i cau en un llarg abeurador d'obra arrebossat de ciment que descansa sobre un pedestal de pedra. Segons m'explicà un veí, aquesta aigua és captada a les muntanyes i té fama de fer venir gana.







 
10 2h
8 Km
1.476 m 42.4083,1.6617lica per veure'n la ubicació. Església de Sant Martí d'Aransa
És una església protegida com a bé cultural d'interès local. Edifici de planta rectangular i una sola nau. El campanar és de planta quadrada i està format per tres cossos: al del mig s'hi obren tres finestres d'arc de mig punt i al superior les obertures són rodones i emmarcades amb dovelles. La teulada piramidal, es troba molt malmesa. És citada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell (839) amb el nom de "Sant d'Arânser". En procedeix una talla policromada romànica de la Verge amb el nen que actualment es troba al Museu d'Art de Girona.







El trajecte que farem a continuació, de baixa dificultat, enllaça el nucli d'Aransa amb l'anomenat Camí del Tor. Sortim del nucli urbà d'Aransa per ponent, seguint un camí ample que marxa en direcció oest, senyalitzat amb el número 10 dels senders de la Cerdanya i conegut com el camí de les Feixes. Uns 450 metres després d'haver deixat enrere les últimes cases del poble, creuem el riu de la Verneda per un pont anomenat la Palanca de la Verneda, just en el punt que el camí fa un gir a l'esquerra, encarant-se al sud-est. Uns 250 metres més endavant arribem a l'àrea recreativa de la Roca del Moro, que ens queda un xic enlairada a la dreta del camí, on ens podrem refrescar a la font del Caterí.

11 2h 15'
8,9 Km
1.492 m 42.4062,1.6571lica per veure'n la ubicació. Font del Caterí
Trobem aquesta font prop del camí anomenat de les Feixes que enllaça el nucli d'Aransa amb Músser. La font queda adossada al marge de la muntanya, és feta tota de pedra del país lligada, amb un petit frontal allargat on hi ha encastat el curiós broc. Aquest és fet amb un tronc d'arbre buidat per on brolla abundantment l'aigua per un forat practicat a sota i en forma de rajolí per un altre de més petit a la part de dalt. L'aigua cau en una pica de pedra integrada a la font, desguassa per sota el terra i mena a peu de camí. A l'entorn immediat tenim a l'abast un parell de taules de pedra rodones amb els seus tamborets per fer-hi una mos.





 















Continuem endavant, seguint tothora les marques del sender 10 per un camí ben definit i ignorant-ne d'altres. El camí presenta una lleugera però constant pujada, amb una gran marrada i més d'una ziga-zaga, amb camps de conreu a banda i banda protegits per parets de pedra seca, d'això li ve el nom de camí de les Feixes. Quan portem caminats uns 900 metres des de la font del Caterí se'ns presenta a la nostra esquerra un aixopluc inserit dins una paret de pedra seca (42.4047,1.6557)lica per veure'n la ubicació. . Uns 350 metres més amunt, després d'unes quantes ziga-zagues més, enllacem a l'esquerra amb el sender 8, l'antic camí d'Aransa a Músser, conegut com el camí del Tor. El camí, encantador i amb suau descens, ressegueix boniques pinedes, sempre amb tendència sud-est. Al cap d'uns 1,8 quilòmetres, abandonem temporalment les marques del sender 8 i trenquem a la dreta per conèixer el prat de les Basses i la seva font que resten a uns 350 metres a ponent.












12 3h 5'
12,4 Km
1.504 m 42.3904,1.6594lica per veure'n la ubicació. Font del Prat de les Basses
Emplaçada al Prat de les Basses de qui rep el nom, a uns 1,2 quilòmetres al nord-oest en línia recta del bonic poble de Músser. El conjunt el formen una paret de pedra seca adossada a un marge i un llarg abeurador de pedra disposat en angle recte. El broc és una pedra del país a la que se li ha practicat una canal i s'ha inserit a la paret a mitja alçada; per ell brolla l'aigua que cau directament a l'abeurador. Un llarg tronc d'arbre uneix el capdamunt de la paret amb el final de l'abeurador.



Desfem els últims 350 metres i reprenem el sender 8 amb el mateix sentit que l'hem deixat fa una estona. Només 250 metres més endavant el tornem a abandonar (compte per que el començament del nou corriol que hem d'agafar està molt desdibuixat per la vegetació) i girem a la dreta per un corriol que marxa en direcció sud-oest. El corriol ressegueix entre antigues parets de pedra seca, força tapat per la vegetació al principi però mica en mica es va obrint, senyal evident de que no s'utilitza en el tram inicial. Uns 450 metres després, des del mateix camí que portem, ja veiem la font de la Roca, a sota a la dreta, a tocar del torrent de Sant Feliu.

13 3h 20'
13,6 Km
1.398 m 42.3864,1.6610lica per veure'n la ubicació. Font de la Roca
La font es troba dins un camp privat, però es pot veure des del camí. Trobem la font a uns 600 metres al nord-oest en línia recta del bonic poble de Músser, a tocar del torrent de Sant Feliu. L'aigua raja per un broc de plàstic collat a unes pedres adossades a un marge, cau en un llarg tronc d'arbre buidat disposat en angle recte i finalment va a parar a un bassal quadrat que serveix d'abeurador pel bestiar.





























Continuem. De seguida obviem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena. El camí ara és ample, amb lleugera baixada i marxa en direcció sud-est. Uns 550 metres més endavant anem a petar a una pista ampla que ens talla i que prenem a la dreta, amb una fantàstica vista del poble de Músser amb la serralada del Cadí de fons. De seguida, al costat d'un encreuament de camins, trobem la font de Dalt de Músser.


14 3h 30'
14,5 Km
1.314 m 42.3827,1.6656lica per veure'n la ubicació. Font de Dalt de Músser
La trobem a la sortida nord del poble, escassos 65 metres després de deixar enrere les últimes cases. La font està adossada a la tanca de pedra seca d'una finca. L'aigua brolla generosament per un gruixut broc de ferro encastat a la paret i cau en un primer abeurador allargat per passar després a un segon abeurador disposat a un nivell inferior. Els dos abeuradors son de mides iguals, fets amb pedra del país lligada i rematats per dins amb ciment.

























Seguim endavant. Menys de 100 metres després passem pel costat de les primeres cases del nucli urbà de Músser. Només ens queda continuar pel carrer i de seguida arribem a la plaça Major, on donem per finalitzada aquesta entretinguda excursió.

F 3h 35'
14,8 Km
1.304 m 42.3807,1.6660Clica per veure'n la ubicació. Plaça Major de Músser (o Mussa)

Inici i final del recorregut.