Font Baixa


L'Espluga de Francolí (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3977,1.1050Clica per veure la ubicació.
Alçada:406 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig-2014


Emplaçada a l'avinguda Catalunya.


Font d'estil neoclàssic, que consisteix en un llarg mur semicircular de carreus amb dues columnes llises que rematen els extrems i, així mateix, dues figures en forma de gàrgola que sobresurten de la llisa estructura. Té 17 canelles de ferro (una per cada lletra del nom de la vila), l'aigua de les quals prové de la cova de la Font Major a través d'una canalització. El recinte està tancat per una reixa de ferro forjat, obra dels mestres artesans espluguins de Cal Biel.
Sembla ser que ja existia el 1151. La seva façana fou reconstruïda el 1852, es passà de les 11 canelles existents a les 17 actuals. La pedra fou extreta d'un obelisc situat a la muralla de l'antic camí de Poblet a Vimbodí que havia estat bastit el 1736 i dedicat als màrtirs d'Alzira Sant Bernat, Santa Maria i Santa Gràcia. El projecte originari de construcció de la font no es completà; el projecte originari contemplava la construcció d'una petita capella dedicada a Santa Anna a la part superior de la font. L'any 1954 el consistori acordà acabar les obres de la font: remataren la barbacana amb l'escut de la vila, posaren noves canelles de bronze i col·locaren boles de pedra a cada una de les pilastres. Les canelles de bronze foren robades el 1956 essent substituïdes per les actuals de ferro colat. Antigament era el punt de sortida i d'arribada dels nombrosos pagesos que anaven i venien de treballar el tros. Ben aviat es convertí en un lloc d'esbarjo tradicional per la gent de l'Espluga; s'hi feien concerts i es prenien refrescos a l'estiu.
A la dreta del frontal hi ha una placa amb un bonic poema que en Josep Farré i Gual li dedicà a la font i que diu així: "Sóc la Font Baixa d'alegre brogit amb tantes canelles dringant dia i nit. Escull, tu que passes, de totes disset, si l'una o si l'altra jugant amb la set. I el doll que et saluda és símbol i un tast dels goigs de l'Espluga que tens a l'abast: Tant vària, atractiva i oberta a tothom... que per cada lletra ofrena una font".