Font dels Banys de Dorres


Dorres (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4850,1.9465Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,403 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2015
Caminades:
I-208  Clica per enllaçar amb la caminada I-208.


Trobem aquesta font dins el recinte dels Banys de Dorres, emplaçats a mig quilòmetre a l'est del nucli urbà.


En aquest cas, més que una font pròpiament, vull destacar el conjunt d'aigües termals, sulfuroses i calentes del Banys de Dorres. Es tracta d'una deu natural d'aigua sulfurosa, rica de manera natural en sofre i minerals, amb propietats beneficioses que diuen alleugen les afeccions cutànies, les artrosis i els problemes respiratoris. Carregada d'oligoelements, l'aigua benefactora flueix generosament amb un cabal constant de 17 m³ per hora i una temperatura mitjana entre 37 i 40ºC (la més elevada del país, arriba fins els 41ºC). Aquesta aigua és molt semblant a les aigües termals de l'edifici de les Escaldes, molt proper. L'home ha utilitzat aquestes aigües naturals des de la prehistòria (1500 aC), com ho testimonien els destrals en pedra polida trobats a Dorres. El seu ús es torna habitual i organitzat a partir del segle XVII. Molt utilitzades a partir del segle XIX, les qualitats d'aquests aigües calentes i sulfuroses són citades al 1926 a la Guia de la Cerdanya d'Emmanuel Brousse.

L'única font d'aigua calenta natural queda en un extrem del recinte i alimenta el Rentador Vell que li queda a sota, les dues antigues banyeres que hi ha dins el cobert que té al costat i la piscina-banyera exterior erigida uns metres més avall.

El Rentador Vell és una banyera de granit de forma rectangular, de metre d'amplada per metre i mig de llargada, que va ser tallada el 1841 pels picapedrers Bonaventura Mitjaville que vivien a la casa del costat. L'aigua passa a un altra banyera de similars característiques però de dimensions més petites que queda a un nivell inferior. Abans de la construcció dels banys pel municipi el 1991, era l'únic bany que hi havia i era accessible a tothom.

Dins un petit cobert de pedra al costat de la font hi trobem dues petites cambres de bany, amb dues banyeres fetes en blocs de granit que són atribuïdes als romans però que daten de manera versemblant de l'Edat Mitjana.

Al mig del recinte, en una gran terrassa, hi ha la piscina-banyera més gran i de recent construcció. Tota de granit, de forma semblant a una llarga V i d'un pam i mig d'alçada.

Davant de la banyera gran hi ha una altra font, aquesta amb aigua freda: Una gran llosa de granit de forma semicircular i disposada en vertical fa de frontal. L'aigua freda raja regulada per una aixeta de polsador i cau en una pica quadrada de granit a mig pam del terra.

A la part alta del recinte, prop de l''entrada, hi ha un replà empedrat amb una paret de pedra lligada formant angle recte. Aquí hi trobem dues antigues piques de granit, un taulell de pedra amb uns curiosos forats rectangulars.

Els Banys de Dorres, edificats a l'aire lliure, enmig dels arbres i amb una visita impressionant dels cims del Puigmal, ofereixen als enamorats de la natura i de l'aigua moments de pau, tranquil·litat i relaxament. Després d'una excursió o després de l'esquí, els esportistes venen a fer desaparèixer el seu cansament contemplant la serra o escoltant el cant dels ocells. Els Banys són oberts tot l'any de 9h a 19:30h, excepte 15 dies al novembre. El preu és de 4,80 Eur (Desembre 2015). A l'estiu, el bitllet d'entrada dels banys dóna igualment accés al Museu del Granit.