Font Faja


Batet de la Serra (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1786,2.5276Clica per veure la ubicació.
Alçada:626 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2017


Localitzada més avall del planell de Batet, a la vessant nord, sota i dins de la propietat de la Masó, en una raconada força assolellada tot i quedar a l'obaga.
Per atansar-nos-hi prendrem com a punt de partida una altra font, la font de la Trinitat, situada aquesta a peu de la carretera que mena al planell de Batet. Per arribar-hi ens situem al punt quilomètric 2 de la carretera GI-524 que porta d'Olot a Santa Pau. Aquí engega la carretera GIV-5241 que cal seguir. Al cap de 2,5 quilòmetres defugirem el desviament a l'esquerra que porta a l'església de Santa Maria de Batet, quilòmetre i mig més endavant deixarem a la dreta el trencall que puja al santuari de la Trinitat i només 40 metres més endavant serem al costat de la font de la Trinitat, on podrem estacionar el vehicle en un petit espai que hi ha al seu costat.
Un cop aquí, entre la font de la Trinitat i el trencall al santuari, a l'altra banda de la carretera i al costat de la tanca d'una finca (hi ha un pal informatiu assenyalant-nos la font Faja) arrenca un sender en direcció nord al començament. El camí està ben fressat i degudament assenyalat amb franges de color groc. Només cal seguir-lo, amb compte de no perdre les traces, durant 1 quilòmetre i serem al costat de la font Faja que ens quedarà a mà esquerra.


Sembla ser que el besavi de les actuals propietàries la va aparellar tal com està ara cap a finals del segle XIX. Damunt del brollador, a part del nom de la font, hi ha gravada la data de restauració, 1990, i també diu que és centenària. De sempre ha estat una deu molt abundosa i d'excel·lent qualitat.

Bonica i completa font. La construcció principal és de pedra i està perfectament integrada a la muntanya. La paret central queda endarrerida metre i mig respecte la façana mitjançant un arc de mig punt. Dins hi trobem la cisterna de captació, a la qual hi tenim accés a través d'un registre metàl·lic situat a la dreta i a la part alta hi ha el respirador en forma de creu. L'espai és flanquejat per dos bancs per seure arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller.

Presideix la paret central una imatge de ciment en relleu de la Mare de Déu de Font Faja, obra d'en Joan Roqué Cargol (aquest artista, juntament amb una colla d'amics, n'han fet vàries que han col·locat a diverses fonts de les rodalies). A més de la verge, té a la dreta un faig, als quatre angles uns botons que representen; un llibre (l'evangeli), un rem (pescadors), una palma (martiri) i un pergamí (l'escriptura). El nen amb el braços estesos sembla enviar-los a predicar. Sota la verge hi ha la inscripció "Reina dels Apòstols, pregueu per nosaltres". Disposem d'uns papers que ens fan cinc cèntims de la història de la font, així com també dels goigs de la Mare de Déu de Font Faja.

A fora, al capdamunt de la volta, hi ha un cartell de fusta amb el nom de la font.

Curiosament, el brollador no queda aixoplugat, sinó que es troba just a l'exterior. Aquest està format per un bloc de pedra que li fa de frontal i un broc de ferro a sota per on brolla l'aigua que cau a un bassal rectangular de pedra i arran del terra. L'aigua sobrant alimenta un llarg abeurador situat uns metres més avall, per sota del camí.

Els estadants de la Masó recorden que a mitjan segle passat, el segon o tercer dia de la festa major de Batet, que s'escau per la Mare de Déu d'Agost, anaven a fer-hi la tornaboda, ballant al so de l'acordió d'en Fidel del Solà. En Fidel, que era cec, va anar a viure al carrer de Sant Miquel d'Olot i fou un dels primers venedors de números a la Font del Conill.