Font de Pedra


Àger (Noguera )
Coordenades GPS:42.0232,0.7561Clica per veure la ubicació.
Alçada:864 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2018


Emplaçada a uns 2,8 quilòmetres al nord del nucli urbà d'Àger, a mitja vessant de la serra del Montsec i just damunt del barranc de Pedra del qual s'abasteix. La font queda a peu del camí que puja a l'ermita de Pedra.
Hi podem accedir fàcilment des de l'extrem nord del poble d'Àger, concretament al punt quilomètric 199,8 de la carretera C-12 engega una pista forestal de terra assenyalada com 'Ermita de Pedra'. Sense deixar la pista que puja suaument entre camps de conreu, al cap d'uns 1,8 quilòmetres arribem a una bifurcació que fem a la dreta, escassos 200 metres després defugim un camí descendent que per la dreta duu a la font de Gomà i 650 metres més amunt anem a petar a un encreuament de camins on es troba una la zona lleure i la font.


La font presideix una àmplia esplanada arbrada amb taules i bancs que convida a fer-hi un àpat. Destaca una gran taula on hi caben una bona colla de comensals. L'esplanada està delimitada per dues bandes per un mur de pedra lligada a l'extrem dels quals s'hi ubica la font. Al llarg de tot el mur ressegueix un banc per seure.

Un senzill broc d'acer inoxidable encastat al mur aboca l'aigua a una pica rectangular d'obra arrebossada que descansa directament al terra. L'aigua desguassa per sota terra i alimenta una altra bassa de dimensions més grans i forma quadrada situada a la feixa inferior que serveix d'abeurador per als animalons.

Per raons que es desconeixen, aquesta font s'assecà, motiu pel qual, l'Ajuntament d'Àger va recuperar-la amb l'ajut del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el Fons Europeu de Desenvolupament Rural. L'actuació va consistir en la perforació d'un nou pou d'aigua de 33 metres de profunditat i la instal·lació d'una petita bomba solar submergible, la qual rep el proveïment a través d'una petita placa solar fotovoltaica. També s'hi va construir un petit dipòsit que fa d'abeurador per a la fauna salvatge i, finalment, es va restaurar el mur i s'adequà aquest bonic paratge com a zona de lleure.

Des de la font es pot veure enlairada l'ermita de la Mare de Déu de Pedra, una església romànica situada al bell mig dels contraforts del Montsec. La primera documentació és de l'any 1042 i fa referència a l'antic castell de Pedra. Al segle XIII va esdevenir ermita i amb el temps es convertí en el santuari marià més important de la vall d'Àger. L'antiga capella romànica del segle XI i modificada el XII, està adossada a un gran casal dels segles XVII i XVIII. La capella és d'una sola nau amb volta de canó amb dos arcs torals.