Font de Can Cuch


Cànoves i Samalús (Vallès Oriental )
Coordenades GPS:41.7255,2.3485Clica per veure la ubicació.
Alçada:784 m
Accés:Restringit. Propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2022


En el marc de la masia de Can Cuch de la Muntanya, situat al massís del Montseny, trobem aquesta font que nodria d'aigua la bassa de la masia, avui dia reconvertida en piscina de l'hotel.


La font es troba per sobre del mas, a l'extrem nord i al costat de l'actual piscina de l'hotel.


Malgrat la font queda dins d'un recinte privat, es pot veure perfectament des de l'exterior.


Des de la pista forestal, quan siguem a l'alçada de l'actual piscina de l'hotel, es puja per un ample camí que mena a les instal·lacions de l'hotel.


La font queda en una de les cantonades de la piscina, a la tanca que delimita la finca per darrera.

Es conserva encara una vella estructura de pedra amorterada i planta quadrada, amb coberta de pedra arrodonida, semblant a una barraca de pastor. A la paret frontal disposa d'una porta de fusta que dona accés al seu interior. Intuïm que acull la cisterna de captació.

Del lateral esquerra d'aquesta estructura surt l'aigua a través d'un canaló obert que de seguida es bifurca; per un costat alimenta la bassa de reg (ara piscina) i per l'altra omple un abeurador d'obra arrebossada que ressegueix la bassa. El sobrant de l'abeurador vessa a un petit safareig amb una banda inclinada feta de lloses de pedra vermellosa, igual que les que rematen l'abeurador.

L'espai està totalment remodelat per adaptar-lo com a piscina de lleure, però molt ben integrat i mantenint els vells elements.

Can Cuch de la Muntanya és un conjunt d'edificacions d'un mas de muntanya, en la que a part de la masia principal hi trobem altres construccions agrícoles. L'edifici principal és una masia de grans dimensions, en la que en el cos central té una alçada de planta baixa, pis i golfes. El vessant del sostre és desigual pels dos vessants, i té tres crugies perpendiculars a la façana. D'aquesta façana en destaca una porta dovellada de la que en destaquen les dovelles per la seva mida i forma allargada. La porta, d'arc de mig punt, presenta a la dovella clau la data gravada "1711". Les finestres són rectangulars emmarcades en pedra, i en una de les mateixes hi tornem a trobar la data inscrita, en aquesta ocasió fent referència a l'any 1726.

A la façana principal hi trobem un rellotge de sol, restaurat. Sobre una placa de morter diferenciada dels blocs de la façana hi ha un rellotge rectangular i vertical. El gnòmon de vareta surt just de sobre el rellotge. Les marques horàries, en números àrabs, van de les 8 a les 3. Hi ha un sol pintat, sobre el nom del mas i la data. En l'actualitat està restaurat integralment i allotja un hotel i restaurant.

El lloc de Cuch ja apareix documentat en els fogatges de Cànoves, tant de 1497 com en el de 1553. Formalment l'edifici actual es correspon amb un edifici del segle XVIII, tal i com indiquen les dates de la porta i finestra, tot i que els documents ens remeten a temps més antics. El mateix s'esdevé amb la identificació amb l'altre Can Cuch, el del nucli del poble de Cànoves. Tanmateix sembla més plausible pensar que la cita documental faci referència al mas de muntanya. D'altra banda també sembla esmentar-se el lloc en la documentació parroquial del segle XIV.