Llibres sobre les fonts

Més de 1.000 fonts de Catalunya i llocs d'interès

Autor:Eloy Guirao i Victoria Romero
Data:Novembre 2023
Editorial:OmniaBooks

Catalunya, terra de riquesa tant per la seva diversitat de paisatges com per la seva gent, amaga una xarxa d'aigua que ha donat vida als seus pobles i als seus habitants a través del temps. En aquesta obra, feta des de la curiositat i des de la il·lusió et convidem a explorar els pobles i terres de Catalunya a través de les seves fonts, salts d'aigua i corriols.


Més de mil fonts de Catalunya et portarà en un viatge inoblidable per una terra meravellosa que et permetrà conèixer no només indrets especials d'arreu del país, sinó també allò que els fa realment particulars i màgics, la seva gent.


D'una manera entranyable aquest llibre recull més de 1000 fonts amb un bon nombre de fotografies i les seves coordenades per poder-les localitzar i visitar de forma fàcil. Igualment, inclou llocs peculiars i d'interès per tal que els lectors puguin conèixer de prop el territori.


Prepara't per recórrer milers de quilòmetres pels encisadors pobles de Catalunya i deixa't emportar i captivar per la bellesa de la natura. Més de mil fonts de Catalunya és una invitació a deixar-te portar pel corrent i descobrir llocs magnífics.


La perseverança del meu amic Eloy i la seva esposa Victoria a la recerca de fonts a tots els municipis de Catalunya fan d'aquest llibre un excel·lent recull dels racons del nostre país.


Moltes felicitats i gràcies per compartir.


L'Aigua a la Serra de Sobremunt

Autor:Antoni Cirera i Assumpta Vila
Data:2019
Editorial:Eumo Editorial

Aquesta obra descriu els punts d'aigua que es troben, en forma de fonts, pous, galeries o bassots, a la serra de Sobremunt, entre els municipis de Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà i Sobremunt.

Són quaranta-quatre punts situats sovint al costat de masies i constitueixen un indicador de la relació entre la disponibilitat d'aigua i el poblament.

L'obra es completa amb quatre rutes de recorregut circular que permeten visitar els diferents punts d'aigua.Les Fonts que tenim, Osona i el Lluçanès

Autor:Grup de Defensa del Ter
Data:2005
Editorial:GDT/Eumo Editorial
Web:https://www.gdter.org/grup-de-defensa-de

Aquest llibre consta de dues parts. La primera la conformen breus articles que, des de diferents àmbits i sensibilitats, ens parlen de què és una font, com es construeix, quin lloc ha ocupat en la nostra cultura, etc La segona part consta d'un mapa per cada municipi amb la situació aproximada de totes les fonts de què hem tingut coneixement, un miler. De les 160 fonts més emblemàtiques se n'ha fet una fitxa amb la fotografia, les indicacions de com arribar-hi, la descripció de l'entorn, la història i dades sobre la potabilitat. Tot plegat ens ha de servir com a seriosa reflexió sobre un bé imprescindible per a la vida, que contaminem de manera tan inconscient.

El GDT va néixer l'any 1989 amb l'objectiu de recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter. A partir de l'interès pel riu i de la preocupació per totes les problemàtiques que hi fan referència, el GDT ha ampliat l'àmbit de la seva actuació a multitud de temes relacionats amb el medi ambient. Actualment podem dir que el seu àmbit d'actuació territorial va més enllà de la Conca del Ter.

En aquest moment l'entitat té més de 450 socis i sòcies de totes les edats i d'una extracció social molt àmplia. El GDT es mou entre dos eixos fonamentals: la reivindicació i la difusió de l'estima pel riu i tot el que l'envolta. Al llarg dels anys s'han succeït els actes reivindicatius, les denúncies, les xerrades, les caminades, les llunes del Ter, els horts, les analítiques a les fonts, els camps de treball, les assemblees, ? Per damunt de tot, el que ha prevalgut sempre ha estat el convenciment que el projecte del GDT havia de ser, i és, un projecte de pau que treballa per amor i per respecte a la vida: de les persones, de la natura, del planeta.


A aquet llibre li tinc un especial afecte, doncs me l'ha regalat un amic i afeccionat de les fonts, l'Eloy.


111 Fonts del Montseny i altres indrets per descobrir

Autor:Lluís Pagespetit i Blancafort
Editorial:Farell

Trenta-sis itineraris, cent onze fonts, el Montseny i l'aigua. Aquest llibre pretén donar una ullada al llegat cultural i natural de l'aigua a través de les seves fonts, perquè, al massís, aquest binomi es mostra d'una manera esplendorosa i ancestral.

Amb tres pretensions confessades: la de deixar-se portar, caminar i descobrir tot passejant que estimem una mica més el Montseny; la de recordar-nos el valor de preservar aquests racons com a font de coneixement d'un llegat cultural i natural, i per valorar aquest bé escàs.La diversitat de paisatges ens predisposa positivament per al joc de recerca, a mena de petits reptes d'orientació, de lectura de la descripció del recorregut i d'interpretació dels mapes que les acompanyen. El fet emotiu és veure rajar la font.Fonts del Paratge Natural de Poblet

Autor:José Luis Peña
Data:Any 2010
Editorial:Diputació de Tarragona
Col·lecció:Guies temàtiques de la Medusa

El llibre recull un minuciós inventari de les fonts del Paratge Natural de Poblet. Cada font té la seva corresponent fitxa, amb fotografia i localització.Camins d'aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola.

Autor:Miquel Tormos i Rami
Data:2007
Editorial:Ediciones Desnivel
Col·lecció:Guies d'excursionisme


La serra de Collserola constitueix la frontera oest de Barcelona i bona part del seu territori es troba en el cor de la seva àrea metropolitana. La importància del seu patrimoni natural i cultural, així com l'estratègica situació en una zona densament poblada, van motivar la seva protecció com a Parc Natural Metropolità. Una serra tan propera però alhora tan desconeguda.

Coneixerem la serra d'una altra manera, caminant i descobrint un dels seus patrimonis més interessants, les fonts. Pels seus camins ens aproparem a racons i indrets d'una magnífica bellesa que ens permetran contemplar la gran diversitat natural i la riquesa cultural del parc. Les fonts necessiten ser conservades, per això us convidem a resseguir cadascun dels itineraris de Camins d'aigua. Us engresquem a gaudir de la serra i convertir-vos en agents actius per recuperar els meravellosos i enigmàtics racons que ens guarda Collserola.

Camins d'aigua és una obra feta des de l'experiència, la vivència i l'estimació per la serra. Cadascuna de les cent fonts que es descriuen en els vint itineraris són la mostra de la feina constant que en Miquel Tormos ha realitzat des de fa més de vint anys, tot buscant, recuperant i restaurant moltes de les fonts que en aquesta obra es presenten.


Les fonts Martorellenques

Autor:Adolf Candela, Antoni Sánchez i Quíxol Soriano
Data:2011


És una obra de 48 pàgines amb fotografies i explicacions de 16 fonts o elements hídrics de la població a més de les fonts desaparegudes de Martorelles.


El paradís del Montseny. Les fonts de Viladrau, 12 rutes per seguir-les.

Autor:Òscar Farrerons Vidal
Data:2013
Editorial:Farell Editors i Dissenyadors.
Col·lecció:Llibres de Muntanya.
Web:http://fontsdeviladrau.jimdo.com/


El Montseny és una de les Reserves de la Biosfera més importants i amb més biodiversitat del nostre planeta. La seva configuració geològica li permet de tenir nombroses fonts i aigua abundant. A Viladrau, l'aigua és un dels elements singulars del poble. El llibre recull i descriu més de 120 fonts situades dins aquest terme o als seus límits. 12 itineraris ens permeten conèixer-les de prop i descobrir el territori. Les fonts, per si soles, són el millor pretext per fer una excursió. Les històries i poesies que les ambienten, i viure i trepitjar un país ric en natura i patrimoni, són uns grans valors culturals que cal preservar.


Fem memòria 2. Les Fonts de Sant Fost.

Autor:Jaume Rifà, Amadeu Rovira i Josep Gurri
Data:2009
Web:http://www.jaumerifa.cat/

Es tracta del segon volum dels fascicles col·leccionables que porta endavant l'historiador local Jaume Rifà sobre diferents aspectes del Sant Fost de Campsentelles del segle XX. En aquesta ocasió, acompanyat de l'Amadeu Rovira i d'en Josep Gurri, fa una ressenya històrica i geogràfica de la quinzena de fonts que resten a la nostra població (a principis del segle passat n'hi havia una cinquantena), els itineraris a peu per arribar fins a aquestes i una bona colla de fotografies antigues. Un llibre molt accessible per a tots els públics, però sobretot, molt pedagògic.


Els llibres estan a la venda al quiosc Mickey de Sant Fost, al quiosc Angelina de Martorelles, a la Llibreria L'Illa de Mollet, a la Llibreria La Gralla de Granollers, a la Llibreria El Full i a Saltamartí Llibres de Badalona, i a la Llibreria Multicolor de Tiana. També contactant directament amb l'autor a la seva adreça de correu electrònic.


Els camins de l'aigua. Fonts naturals i aigües al terme de Montblanc.

Autor:Joan Pallisé Coflent
Data:Juny-2006 primera edició
Editorial:Cossetània Edicions
Col·lecció:Petjades, núm. 7

Joan Pallisé Clofent, afeccionat des de molt jove a l'excursionisme i l'espeleologia, realitzà tot tipus d'activitats que li han possibilitat imbuir-se de la cultura i la tradició de l'excursionisme català i del seu esperit naturalista, tan arrelat al país. Durant anys ha desenvolupat les seves activitats tant al Club Excursionista Montblanc com al Centre Excursionista de Terrassa, a les respectives seccions d'espeleologia (GIEM i SIS). És enginyer tècnic industrial per la UPC i màster en Intervenció Ambiental per la UB. Ha desenvolupat la seva activitat professional, primer, en el sector de la instrumentació i control de processos industrials i, posteriorment, en l'àmbit de la consultoria de medi ambient i energia. Ha realitzat nombroses publicacions i articles especialitzats sobre aquestes disciplines.


Aquest llibre és un material de caire naturalista o excursionista, elaborat per un apassionat per la muntanya, el qual té com a eix principal la recerca i localització de fonts naturals a la regió nord-est de les Muntanyes de Prades. Però això no ho és tot. Si ens hi endinsem, hi trobarem una gran quantitat de topònims interessants i, alhora, hi copsarem la inquietud de l'autor per la pèrdua d'uns valors i una cultura que representen els noms propis que farcien el territori i que, com les fonts, si no tenim cura podem perdre pel camí.