Senyalització de les fonts




Aquest és un apartat dedicat a la senyalització de les fonts, tant d'elles mateixes com dels seus accessos i l'estat de les aigües. Aniré afegint fotografies de diferents cartells que facin referència a les fonts, amb algun breu comentari al marge.





Fonts de La Pobla de Lillet (Berguedà)








Un bon nombre de les moltes fonts que hi ha repartides pel municipi de La Pobla de Lillet tenen un cartell de fusta amb el nom de la font gravat. Són cartells ben treballats, amb les vores decorades i amb algun dibuix que fa referència a la pròpia font o a algun element proper.


Algunes de les fonts que he trobat amb aquest tipus de rètol són: Font del Guarda Forestel, del Roser, de l'Amistat, del Pont Vell, Xica, Grossa, de Furrioles i de Sant Isidre.


Fonts de Torrelles de Foix (Alt Penedès)








La majoria de les fonts de Torrelles de Foix tenen el seu nom gravat en una rajola de terrissa. Al costat del nom, dins un cercle, un simpàtic mussol reposant en un tronc amb la inscripció "per la natura" i el nom del poble al capdamunt.


Indicacions fonts de Borredà (Berguedà)








A borredà hi ha un seguit de rètols de fusta que indiquen el camí que porta del poble al càmping Campalans, obra d'en Josep Rota i Bover.


Treballats en fusta, amb un gravat que representa una font, amb broc metàl·lic i tot. Estan penjats als arbres i indiquen la direcció a prendre per anar a les fonts.


Fonts de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat)








Es tracta d'un mosaic fet amb quatre rajoles, amb un dibuix de la font i el seu nom a sota.


Molt encertades, discretes i no espatllen gens la visió de la font.


Fonts de Ribes de Freser (Ripollès)








Sobre una base rodona d'alumini, d'uns 15cm de diàmetre, hi ha una planxa de ferro de menor diàmetre que segueix el perfil rodó, amb la silueta d'una font i el nom de cadascuna, tot tallat amb làser. A la part baixa de la base, grafilats a l'alumini, els escuts de l'Ajuntament de Ribes de Freser i de la Generalitat de Catalunya.


Aquestes senyalitzacions han estat instal·lades recentment a totes les fonts catalogades pertanyents al municipi de Ribes de Freser, inclosos els pobles adherits, com Bruguera, per exemple.


El fet que siguin de mida petita i sense colors vius fa que quedin molt dissimulades i no espatllint la visió de la font.


Fonts de Sabadell (Vallès Occidental)








Es tracta d'un cap de tauló d'un metre d'alçada clavat al terra i disposat a una certa distància de la font en questió. A la part alta una planxa metàl·lica d'uns 30x30cm, cargolada a la fusta i pintada amb els colors verd clar i verd fosc. Al capdamunt del cartell trobem el nom de la font sobre una franja verd fosc, a sota ens diu que la font és natural, al mig un dibuix representant una font i sota d'aquest ens adverteixen que l'aigua no és apta per al consum. A la part de baix hi ha l'escut de la ciutat de Sabadell.


Un sistema de senyalització ben lograt; no estan adherits a les fonts sino que queden tots ells a poca distància. Els colors pàl·lids ajuden a mitigar l'impacte visual.


Aprofito aquest espai per felicitar a la ciutat de Sabadell doncs conserven en molt bon estat un bon reguitzell de fonts.


Fonts de la Cerdanya








Trobem aquests cartells indicatius a diferents fonts arreu de la comarca de la Cerdanya.


Es tracta d'una xapa rectangular disposada en vertical, d'uns 40cm d'ample per 1 metre d'alçada, pintada de color verd i collada a un pal de fusta clavat al terra, normalment a poca distància de la font. Al capdamunt hi trobem l'escut del municipi on està ubicat, un dibuix representant una font, el logo del Consorci de Turisme de la Cerdanya i sota, una franja groga transversal amb les quatre barres catalanes fent referència al departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya que també hi colabora. Seguidament, amb lletres més grans, el nom de la font. Al mig, tres columnes amb el resultat d'un anàlisi realitzat a l'aigua. A la part baixa, un resum de les propietats de l'aigua i finalment un recordatori de que l'aigua no és clorada.


Encertada solució, dónen molta informació i no malmeten la visió de la font, doncs queden a una prudencial distància de les mateixes. No és gaire habitual conèixer les propietats de les aigües de les fonts que visitem. Felicitats, tant de bo ho trobessim a més indrets.


Fonts del Parc del Cadí-Moixeró








Trobem aquests cartells indicatius a diferents fonts dins del Parc del Cadí-Moixeró, a les comarques del Berguedà i la Cerdanya.


Es tracta d'una xapa blanca i quadrada, d'uns 40x40cm, i collada a un pal de fusta clavat al terra, normalment a poca distància de la font. Al capdamunt hi trobem una franja vermella amb el logo (un ocell) i el nom del parc, el nom de la font al mig i, a la part baixa, l'escut i el nom del poble on es troba.


Fonts dels Parcs gestionats per la Diputació de Barcelona








Els trobem a diferents fonts dins dels Parcs gestionats per la Diputació de Barcelona.


Es tracta d'un pal de fusta de forma rectangular, d'uns 16x8cm i metre i mig d'alçada, clavats a terra i habitualment disposats a poca distància de la font. A la part de dalt del pal i collada a aquest, hi ha una xapa tant ampla com el pal i d'uns 40cm d'altura de color verd fosc amb lletres blanques; al capdamunt una franja vermella, sota aquesta el símbol d'una font, al mig del cartell el nom de la font i a la part baixa, gairebé sempre, l'advertència "Font natural sense garanties sanitàries".


Fonts de Guils de Cerdanya (Cerdanya)

Font de Saneja (Agost 2013)

Font de Saneja (Agost 2017)


























Aquí tenim un exemple de la millora que han sofert els cartells d'advertència sobre la potabilitat de l'aigua a les fonts del municipi de Guils de Cerdanya. S'han substitit els anteriors amb molta coloraina per uns de nous més discrets, amb el dibuix d'una font i la senzilla llegenda "Aigua no clorada".


Els nous cartells s'han instal·lat durant l'any 2017 a algunes de les fonts del municipi de Guils de Cerdanya, inclosos els pobles adherits, com Saneja, per exemple.





Fonts de muntanya de Badalona (Barcelonès)







Es tracat d'uns pilons de fundició clavats al terra, d'un metre d'alçada i uns 15cm de diàmetre. Al capdamunt hi ha gravat l'escut de la ciutat de Badalona. Al lateral, a dalt el nom de la font i a sota la inscripció "Aigua no potable".


Aquests pilons informatius els trobem al costat d'algunes de les fonts de muntanya de Badalona: La d'en Mora, la del Goig o de Can Ruti, la de Beu-i-Tapa i la malaguanyada font de Ca l'Alemany en són uns exemples.


És una forma original d'identificar les fonts a la vegada que queden força dissimulats.


Fonts d'Argentona (Maresme)








Aquesta és la manera que tenen el Grup de Fonts d'Argentona per identificar les fonts que ells mateixos restauren i conserven. Es tracta del element més representatiu de la vila, un càntir, partit per la meitat de forma longitudinal i encastat dins d'algun muret o paret de la font en questió. A l'interior hi trobem pintat el nom del Grup.


El Grup de Fonts d’Argentona Clica per entrar a la seva web. són una colla d’amics que es varen aplegar l’any 1977 per fer un magnífic treball de recerca de totes les fonts i naixements d’aigua que hi havia a Argentona. Més endavant, el Grup es va proposar restaurar i netejar algunes d'aquestes fonts, sempre de forma altruista. Felicitats per la feina feta, tant de bo hi haguessin moltes iniciatives com aquesta.


Fonts de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès)








A algunes de les fonts de muntanya de Santa Coloma de Gramenet hi trobem aquesta curiosa manera de senyalitzar-les. Es tracta d'una pica de cuina de marbre encastada en una de les parets de la font. Al fons de la pica hi ha gravat el nom de la font i el logo o les inicials corresponents al Centre Excursionista Puigcastellar Clica per entrar a la seva web. que són els que han dut a terme l'arranjament de l'espai. Felicitats per la tasca feta.


Podem trobar aquestes piques a la font de la Bóta, a la de Sant Roc o del Drapet i a la d'en Bartomeu. En aquesta última, a més, hi ha gravat un bonic vers d'en Miquel Martí i Pol.